Linkovi

Keri Parižanima: Amerikanci dele vaš bol


Florida - Mayamidə Zika virusuna səbəb olan ağcaqanadlarla mübarizə<br />
<br />
<br />
<br />
&nbsp;
Florida - Mayamidə Zika virusuna səbəb olan ağcaqanadlarla mübarizə<br /> <br /> <br /> <br /> &nbsp;

Američki državni sekretar Džon Keri odao je poštu žrtvama prošlonedeljnih terorističkih napada u Francuskoj, a ubistva nazvao “kukavičkim činom dostojnim prezira”.

Američki državni sekretar Džon Keri je, zajedno sa francuskim predsednikom i šefom diplomatije, posetio lokacije i položio vence na mestima gde su naoružani ekstremisti otvorili vatru i odneli 17 života u razmaku od tri dana. Jedna od lokacija bila je ispred prostorija satiričnog magazina Šarli Ebdo, gde su dvojica napadača ubila 12 ljudi.

U govoru koji je održao u gradskoj skupštini, delimično na engleskom, a delom na francuskom jeziku, Keri je poručio da su Amerikanci bili užasnuti zbog ubistava u Francuskoj.

“Želeo sam da danas dođem kako bih zagrlio sve Parižane, celu Francusku. Želeo sam da vam lično izrazim užas i zgroženost koju su svi Amerikanci osetili prema tim kukavičkim delima vrednim prezira, napadu na nedužne živote i na fundamentalne vrednosti”.

Keri je naveo da će SAD i Francuska zajedno prevagnuti u borbi protiv terorizma, nazivajući Francusku “najstarijim saveznikom Amerike”.

Gradonačelnica Pariza, An Idalgo se takođe obratila okupljenima, ističući da napad na Pariz ima veliku težinu, budući da su vrednosti na kojima je zasnovana francuska država jasno zastupljene u prestonici.

SAD su, inače, izložene kritikama zato što nisu uputile nijednog zvaničnika visokog nivoa na marš protiv terorizma održan u Parizu u nedelju, u kome je učestvovalo više od 40 svetskih lidera.

Džon Keri danas se takođe zagrlio sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom ispred Jelisejske palate, gde su održali razgovor. Keri je preneo Olandu “najiskrenije i najdublje saučešće američkog naroda” Francuskoj, ističući da Amerikanci “dele bol sa francuskim narodom, kao i užasnutost zbog onoga što se dogodilo”.

Oland je danas - obraćajući se grupi stranih amabasadora u Parizu - poručio da svet mora da formira čvrst i kolektivni odgovor na terorističke napade.

XS
SM
MD
LG