Linkovi

Keri: Poštovati primirje u Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri i saudijski šef diplomatije Adel al-Džubeir. Syria in Geneva, Switzerland, May 2, 2016.
Američki državni sekretar Džon Keri i saudijski šef diplomatije Adel al-Džubeir. Syria in Geneva, Switzerland, May 2, 2016.

Državni sekretar Džon Keri osudio je napade sirijskih vladinih snaga na bolnice u Alepu, pozivajući na uvođenje dodatnih mera, kojima bi se sproveo prekid vatre u delovima zemlje u kojima se vode najžešće borbe.

Keri se nalazi u Ženevi gde je održao sastanak sa specijalnim izaslanikom Stafanom de Misturom posle čega je saopštio da su diplomate uspele da obnove primirje u pojedinim delovima Sirije.

Napad na ovu bolnicu je beskrupulozan. Prema svim merilima, to mora da se zaustavi. Pre neki dan ubijen je poslednji pedijatar u ovoj bolnici na području Alepa, da ne govorimo o 250 civila, koji su stradali u napadima druge strane. Dakle, obe strane, i režim i opozicija, doprineli su haosu.“

Keri je još rekao da planira da telefonom razgovara sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim i da De Mistura sutra odlazi na razgovore u Moskvi.

Keri se ranije danas sastao i sa saudijskim minostrom insotranih poslova Adelom al-Džubeirom.

Sirijska vojska u petak je pozvala na privremeno "zatišje" u sukobima oko Damaska i u pokrajini Latakia.

Dok se diplomatski napori intenziviraju, u Alepu ne prestaje nasilje, a stanovnici javljaju o novim vazdušnim udarima u istočnom delu grada koji je pod kontrolom pobunjenika. Vazdušni napadi naveli su SAD i američke partnere da upute hitan apel za prekid neprijateljstava i obnavljanje mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG