Linkovi

Keri ponovo razgovarao sa Abasom


Keri i Abas tokom današnjih razgovora u predsedničkoj rezidenciji u Ramali
Keri i Abas tokom današnjih razgovora u predsedničkoj rezidenciji u Ramali

Američki državni sekretar sastao se sa palestinskim predsednikom dva puta u poslednja dva dana...

Američki državni sekretar Džon Keri sastao se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, drugi put u poslednja 24 sata, u nadi da bi izraelski i palestinski lideri uskoro mogli da postignu okvirni mirovni sporazum.

Keri i Abas ponovo su razgovarali u Ramali, gradu na Zapadnoj Obali, čijim ulicama je juče, neposredno pre Kerijevog dolaska, prošetalo nekoliko stotina demonstranata, koji su odbacili mirovne razgovore kao taktiku odugovlačenja.

Keri se tokom svoje posete regionu sastao i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom spoljnih poslova jevrejske države Avigdorom Libermanom. Tom prilikom šef američke diplomatije poručio je da bi okvirni sporazum približio stavove izraelskih i palestinskih lidera i obezbedio smernice za pregovore o trajnom rešenju.

Keri je izjavio i da bi okvirni sporazum bio "značajan napredak", iako je kao prvobitni cilj postavio postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma do aprila.

Američki državni sekretar, kome je ovo deseta poseta regionu od marta prošle godine, do kraja dana treba ponovo da se sastane sa premijerom Izraela u Jerusalimu.
XS
SM
MD
LG