Linkovi

Keri: Napredak ka Transpacifičkom partnerstvu


Državni sekretar SAD Džon Keri govori na singapurskom Univerzitetu za menadžment, 4. avgusta 2015.
Državni sekretar SAD Džon Keri govori na singapurskom Univerzitetu za menadžment, 4. avgusta 2015.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je 12 zemalja koje pregovaraju o velikom trgovinskom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (TPP) ostvarilo „solidan napredak“ ka postizanju konačnog dogovora, ali da je preostalo da se razrade izvesni detalji.

Tokom posete Singapuru, Keri je izneo niz ciljeva koji bi trebalo da budu realizovani pomoću TPP-a, navodeći da će taj sporazum ne samo stvoriti ekonomske mogućnosti uključenim zemljama već služiti i kao primer podrške “dobroj upravi, transparentnosti i odgovornosti.”

Pregovori su trajali godinama a prošle nedelje, ministri trgovine, na sastanku na Havajima, nisu uspeli da se dogovore o konačnom sporazumu. Ukoliko bude sklopljen, TPP bi pokrivao 40% svetskih ekonomskih aktivnosti.

Keri je izjavio da bi TPP podigao standarde jer bi učesnice morale da se povinuju medjunarodnim standardima na polju ekologije i tržišta rada, državne kompanije bi se pošteno takmičile na tržištu sa privatnim, a kompanije ne bi smele da zapošljavaju maloletne radnike ili obavljaju proizvodnju u uslovima u kojima nije zaštićena bezbednost radnika.

“Sporazum će pokazati ono što vidimo i u Singapuru i SAD – da se održivi razvoj i prosperitet pospešuju ako postoji sloboda za inovacije, eksperimentisanje i ekonomsku utakmicu na jednakim osnovama”, istakao je Keri.

On je podsetio na novi plan predsednika Obame o smanjenju emisije ugljenika u američkim elektranama, navodeći da je rešenje za klimatske promene – transformisanje energetske politike, te da to ima “ogroman ekonomski potencijal”.

“Klimatske promene su kriza koja nikoga ne čeka i ne poštuje granice, ali još ima vremena, prema procenama naučnika, da se smanji emisija štetnih gasova i spreče najteže posledice po planetu”, izjavio je Keri. “Svako ko vam govori nešto drugo greši i ne barata naučnim činjenicama.”

Keri je došao u Singapur u okviru posete pet zemalja Bliskog istoka i Jugoistočne Azije, a jedna od stanica je Malezije, gde će sutra učestvovati u forumu ASEAN-a. U četvrtak će razgovarati sa zvaničnicima Vijetnama a ranije ove nedelje sastao se sa egipatskim liderima i saveznicima zalivskih zemalja u Kataru.

XS
SM
MD
LG