Linkovi

Pripreme za samit EU, Keri za bezbolnu tranziciju


Američki državni sekretar Džon Keri i visoka predstavnica EU Federika Mogerini
Američki državni sekretar Džon Keri i visoka predstavnica EU Federika Mogerini

Američki državni sekretar Džon Keri danas je u Londonu ponovio da je veza između Sjedinjenih Država i Britanije neraskidiva. Keri je uvjerio britanske zvaničnike da se specijalni odnosi dvije zemlje neće promijeniti zbog odluke o napuštanju Evropske unije. Američki diplomata je posle susreta sa britanskim šefom diplomatije Filipom Hamondom rekao da je taj odnos možda i važniji u "ovim danima preispitivanje kod mnogih ljudi". Keri je naglasio da odnosi ostaju snažni i ključni. Državni sekretar je prethodno u Briselu razgovarao sa evropskim vrhom, pred sjutrašnji, vanredni samit EU. Prenio je tom prilikom poruku Bijele kuće da rezultat referenduma nije onaj kojem smo se nadali, ali sada treba raditi na tome da period tranzicije proće što je moguće lakše, poštujući oba američka partnera - EU i Veliku Britaniju.

U Briselu se užurbano vrše posljednje konsutacije pred dolazak lidera 27 evropskih država, koji bi trebali dati smjernice kako dalje nakon britanskog Ne EU? Tim povodom je i američki državni sekretar, Džon Keri, posjetio Evropsu komisiju gdje je razgovarao sa šeficom evropske diplomatije, Federikom Moherini i predsjednikom Komisije, Žan Klodom Junkerom. I Brisel i Vašington sada žele da smire emocije i da se sve učini kako bi sprovodjenje volje većine Britanaca prošlo što bezbolnije, jer Vašington, sem specijalnih veza sa Londonom, u EU vidi ključnog partnera.

"Sjedinjenim Državama je stalo do snažne EU. Zašto? Zato što nema problema današnjice, od klimatskih promjena, borbe protiv terorizma, pitanje migracija, bilo šta, na kojem ne radimo zajedno. I zbog snage zajedništva tih država u stanju smo da činimo nešto dobro", poručio je Keri.

"Znam da državni sekretar putuje kasnije danas u London i želim mu da prenese ovu jasnu poruku: EU je snažna kao i ranije i moram reći- Unija može u budućnosti biti još snažnija! I nastavićemo da radimo zajedno na tom planu", saopštila je Mogerini.

Ranije danas, visoki gost iz Vašingtona je posjetio sjedište vojnog saveza...

"Imamo velika očekivanja od skorog NATO samita. Učešće EU i Velike Britanije je sada važnije nego ikada ranije. Važnost NATO skupa se neće umanjiti zbog novih okolnosti."

"Nakon što je Britanija odlučila da napusti EU, mislim da je NATO postao još važniji kao platforma za saradnju ne samo izmedju EU i Amerike, već i izmedju evropskih NATO saveznica", naglasio je generalni sekreatr NATO, Jens Stoltenberg.

Brisel se priprema za sutrašnji vanredni samit u vanrednim okolnostima a trebao bi da odgovori bar na neka od pitanja- a ona dolaze svakodnevno- šta će biti sa Britancima koji rade u evropskim institucijama, šta sa Evropljanima koji rade na Ostrvu? Banke, kompanije, granice, trgovina, život, porodične veze...gotovo cijeli kontinent sa zebnjom čeka dane pred nama.

XS
SM
MD
LG