Linkovi

Keri: Islamska država je počinila genocid


Državni sekretar Džon Keri govori u Stejt Departmentu 17. marta 2016.
Državni sekretar Džon Keri govori u Stejt Departmentu 17. marta 2016.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da zločini koje je počinila grupa Islamska država u Iraku i Siriji predstavljaju genocid.

„Daeš je odgovoran za genocid nad grupama u području pod njegovom kontrolom, medju kojima su Jazidi, hrišćani i šiitski muslimani“, izjavio je Keri, koristeći arapski termin za Islamsku državu.

“Daeš je genocidan po sopstvenoj objavi, po svojoj ideologiji i akcijama, po tome šta govori, u šta veruje i šta radi”, istakao je američki državni sekretar. “Daeš je takodje odgovoran za zločine protiv čovečnosti i etničko čišćenje usmereno protiv istih tih grupa, a u nekim slučajevima takodje protiv sunitskih muslimana, Kurda i drugih manjina.”

Keri je objavio taj stav u skladu sa rokom koji je Kongres dao Obaminoj administraciji, da do 17. marta donese odluku u pogledu zločina Islamske države protiv verskih i etničkih manjina. Samo dan ranije, Keri je nagovestio da će za donošenje te odluke biti potrebno duže vreme.

Proglašenje o genocidu znači da će SAD suditi po toj osnovi svim pripadnicima Islamske države u svojoj zemlji, ali ne podrazumeva nikakvu posebnu obavezu američke akcije protiv terorističke grupe u Siriji i Iraku, gde američki avioni mesecima vrše udare na mete Islamske države. Stručnjaci za medjunarodno pravo i genocid izjavili su za Glas Amerike da bi SAD mogle da to pitanje iznesu pred Savet bezbednosti UN i organizacije za ljudska prava, koje bi, pak, mogle da zatraže od Medjunarodnog krivičnog suda da podigne optužnice protiv članova ekstremističke grupe.

Poslednji put kada je Stejt Department proglasio odredjene zločine genocidom bio je 2004. kada je tadašnji državni sekretar Kolin Pauel tako označio ubistva i masovna silovanja u sudanskom regionu Darfur.

Islamska država gubi teritoriju

Islamska država je zbog intenzivirane vojne kampanje protiv svojih pripadnika izgubila 22 odsto teritorije u poslednjih 15 meseci, od čega 8 odsto od početka ove godine, rezultat je analize organizacije Jane’s koja je saopštila da su ekstremisti sve više izolovani.

Organizacija je ukazala na područje severne Sirije, između de fakto prestonice Islamske države Rake i turske granice gde su ekstremisti proterani, zahvaljujući vazdušnim napadima Rusije i koalicije, koju predvode Sjedinjene Države, te ofanzivi kurdskih i sunitskih boraca na terenu. Islamska država sada kontroliše samo mali deo sirijske teritorije, gde može da krijumčari zalihe i borce iz Turske.

Dok su kombinovane snage potisnule pripadnike ID u severnoj Siriji, uspeh u borbi protiv te terorističke organizacije zabeležile su i provladine snage u Iraku, gdje je ponovo preuzeta kontrola nad Ramadijem. Irak planira sličnu ofanzivu na Mosul, koji ekstremisti drže više od godinu i po dana.

XS
SM
MD
LG