Linkovi

Keri ponovo na Bliskom istoku


Američki državni sekretar Džon Keri stigao u Aman, Jordan
Američki državni sekretar Džon Keri stigao u Aman, Jordan

Kerijeva takozvana “šatl diplomatija” otpočela je današnjom posetom Amanu, gde se sastao sa jordanskim kraljem Abdulahom, posle čega je otišao u Jerusalim na razgovore sa izraelskim premijerom Bendžaminom Netanjahuom.Keri se sutra vraća u Aman da bi se sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Keri je danas u jordanskoj prestonici rekao da su i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i palestinski predsednik Mahmud Abas, „ozbiljno opredeljeni za mir“, ali je upozorio da će obojica morati da se odupru onima koji ne žele uspeh mirovnih razgovora.

Pre sastanka sa Kerijem, Netanjahu je rekao da Izrael neće odstupiti od svojih bezbednosnih interesa. „Istina je da ne želimo dvonacionalnu državu, ali niko ne treba da ima iluzije da će ovaj sporazum, ako ga sklopimo sa Palestincima, prekinuti žestoko nipodaštavanje jevrejske države“, rekao je Netanjahu.

Pojedini palestinski zvaničnici su danas ljutito reagovali kada je Izrael objavio da planira da izgradi desetine stambenih jedinica u Istočnom Jerusalimu. Netanjahuovu posvećenost miru je prva dovela u pitanje visoka palestinska zvaničnica Hana Ašravi. Ona je izjavila da „Izrael ne želi mir, ne želi uspostavljanje dve države i nastoji da kupi vreme da bi nastavio da krade zemlju i judaizuje Jerusalim“. Ašravi je rekla da je izraelski plan da gradi naselje Har Homa u Istočnom Jerusalimu, još jedan pokušaj Izraela da „jednostrano diktira sopstvenu politiku“.

Američki državni sekretar se prethodno danas sastao sa jordanskim kraljem Abdulahom, sa kojim je razgovarao o mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca, krizi u Siriji i mogućnostima pružanja pomoći sirijskoj opoziciji.
XS
SM
MD
LG