Linkovi

Smene u Keniji nakon napada


Kenijska vojska pored tela ubijenih radnika
Kenijska vojska pored tela ubijenih radnika

Predsednik Kenije Uhuru Kenijata najavio je smenu ministra unutrašnjih poslova i šefa policije nakon napada u kojem je poginulo 38 osoba.

Kenijata je saopštio da smenjuje ministra Džozefa Ole Lenkua i da je prihvatio zahtev za penzionisanje šefa policije Dejvida Kimajoa. Oba zvaničnika bila su na udaru kritika zato što nisu uspela da zaustave niz napada islamskih ekstremista.

Somalijska ekstremistička grupa al-Šabab prethodno je preuzela odgovornost za ubistvo 36 osoba na severoistoku Kenije. Prema navodima svedoka, naoružani napadači su rano jutros napali jedan kamenolom dok su radnici spavali u šatorima. U televizijskom obraćanju naciji, Kenijata je rekao da je došao ključni momenat da se zaustavi terorizam.

Al-Šabab je u saopštenju naveo da je napad kazna zbog odluke Kenije da uputi trupe u Somaliju. Vladine snage, koje se nalaze u Somaliji od 2011. deo su multinacionalnih afričkih snaga koje su uspele da potisnu al Šabab iz većih somalijskih gradova. Pripadnici islamističke grupe već su izvršili niz sličnih oružanih napada, upozoravajući da će nastaviti sve dok kenijske snage ne budu povučene iz Somalije.

XS
SM
MD
LG