Linkovi

Odbačena tužba protiv kenijskog zvaničnika


Kenijci optuženi pred Medjunarodnim krivčnim sudom
Kenijci optuženi pred Medjunarodnim krivčnim sudom

Vodeći tužilac Medjunarodnog krivičnog suda saopštila da povlači optužbe protiv Fransisa Mataure, bivšeg sekretara kenijskog kabineta

Vodeći tužilac Medjunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda odbacila je optužbe protiv jednog istaknutog Kenijca optuženog da je pomagao u orgnizovanju post-izbornog nasilja pocetkom 2008.

Sudija Bensuda danas je saopštila da povlači optužbe protiv Fransisa Mataure, bivšeg sekretara kenijskog kabineta i drugooptuženog u slučaju novoizabranog predsednika Kenije, Uhurua Kenijate.

Sudija Bensuda je izjavila kako nema razumnih izgleda da bi Mutaura mogao da bude proglašen krivim.

Ona je ukazala da su ključni svedoci u tom slučaju odbacili deo dokaza i priznali da su primali mito, dok su drugi potencijalni svedoci umrli ili su suviše uplašeni da svedoče. Ona je takodje navela kako vlada Kenije nije pružila važne dokaze.

Sudija Bensuda je naglasila da ova odluka ne utiče na druge slučajeve. Kenijata i dvojica drugih Kenijaca su i dalje suočeni sa optužbama da su pomagali u organizovanju etničkog nasilja početkom 2008. i ubili preko hiljadu ljudi.

Tužioci navode da je novoizabrani predsednik odgovoran za krivična dela protiv čovečnosti, uključujući ubistva, silovanja i prinudna preseljenja.
XS
SM
MD
LG