Linkovi

Karter: Pojačati borbu protiv Islamske države


Američki sekretar za odbranu Eš Karter svedoči na Kapitol Hilu
Američki sekretar za odbranu Eš Karter svedoči na Kapitol Hilu

Američki sekretar za odbranu Eš Karter izjavio je da medjunarodna zajednica mora da intenzivira borbu protiv Islamske države pre nego što se dogodi još jedan teroristički napad poput onog u Parizu 13. novembra.

Svedočeći pred Senatskim odborom za oružajne snage, Karter je pozvao Tursku da uloži više napora da kontroliše svoju često poroznu granicu sa Sirijom, i kritikovao Saudijsku Arabiju i druge zalivske zemlje što su “preokupirane sukobom u Jemenu” i ne obraćaju dovoljno pažnje na borbu protiv Islamske države.

Takodje je naveo da je vreme da se Rusija “koncentriše na pravu stranu u ovoj borbi”. Zapadne zemlje optužuju Rusiju da svoje vazdušne udare uglavnom usmerava na položaje sirijske opozicije kako bi pomogla svom savezniku, predsedniku Bašaru al-Asadu, što je tvrdnja koju ruski zvaničnici poriču.

Karter je izjavio da su SAD zatražile od oko 40 zemalja veći doprinos borbi protiv Islamske države - uključujući snage za specijalne operacije i naoružanje.

U medjuvremenu, šef Pentagona je izjavio da su SAD spremne da pošalju savetnike i svoje borbene helikoptere da pomognu iračkim snagama u borbi sa ekstremistima Islamske države za Ramadi. Kada je reč o američkim specijalnim snagama upućenim u Irak i Siriju, istakao je da “Vašington neće oklevati da poveća obim tih snaga” kada se pojave odgovarajuće okolnosti u borbi protiv Islamske države.

“Realnost je da smo u ratu. Tako se američki vojnici osećaju i zato se svakog dana bore protiv Islamske države na njenom terenu”, izjavio je Karter.

XS
SM
MD
LG