Linkovi

"Uklanjanje migrantskih kampova ne rešava probleme"


Jedan od mnogih zidova oko Kalea
Jedan od mnogih zidova oko Kalea

Proteklog vikenda izbili su sukobi policije i migranata u francuskom lučkom gradu Kaleu, gdje vlada planira da do kraja godine ukloni veliki migrantski kamp i izgradi zid koji bi spriječio migrante da se feribotima ili kamionima ilegalno prebacuju u Veliku Britaniju. Međutim, protivnici vladinog plana sumnjaju da će planirane mjere da riješe problem, koji je dio veće migrantske krize u Evropi.

U privremenom kampu, poznatom kao Džungla, živi i do 10 hiljada ljudi. Većina je pobjegla od siromaštva i gladi u svojim zemljama. Uskoro će možda morati ponovo da se sele.

Vlasti žele da razmjeste stanovnike “Džungle” u druge djelove Francuske. Oni koji ne ispunjavaju uslove za azil biće deportovani. Istovremeno, Velika Britanija finansira izgradnju betonskog zida blizu kampa i oko glavnog puta koji vodi u luku Kale.

Cilj je da se spriječe ponekad fatalni napori migranata da se prevezu do, kako vjeruju, obećane zemlje - Britanije. Stanovnici Kalea se pak nadaju da će uklanjanje kampa pomoći da se poboljša loša ekonomska situacija u tom gradu.

Teško je danas poslovati ovdje zbog toga što se Kale smatra sirotinjskim gradom – iako nemamo problem sa migrantima u centru. Broj Britanaca koji prelazi kanal da bi kupovao u Kaleu desetostruko je opao”, ističe poslovni lider Kalea Frederik van Gansbeke.

Međutim, mnogi poput Van Gansbekea strahuju da će migranti nastaviti da dolaze u Kale i posle rušenja kampa. Takođe vjeruju da će izgradnja novog zida dodatno ugroziti imidž grada, koji je već okružen ogradama.

Širom Francuske, migracija je postala glavno pitanje uoči predsjedničkih izbora na proljeće. Anekte pokazuju da će liderka ultra-desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen pobijediti u prvom, ali ne i u drugom krugu.

“Očigledno je da moramo da promijenimo našu migracionu politiku. I Nacionalni front je jedina alternativa globalizovanom sistemu”, smatra Rudi Verkik, regionalni odbornik Nacionalnog fronta.

Stanovnici “Džungle” i mnogi volonteri su protiv uklanjanja kampa, dok nevladine organizacije smatraju da će to da pogorša humanitarnu situaciju.

Uništiće sve. Međutim, političari su političari. Oni odlučuju šta će da urade. Ne možemo da se borimo protiv njih”, poručuje osnivač organizacije "Migrantska škola", Zimako Džons.

Rušenje kampa, kako smatraju mnogi migranti i stanovnici Kalea, neće riješiti mnogo veći migrantski problem.

XS
SM
MD
LG