Linkovi

Kako premostiti jaz među generacijama?


Jaz među generacijama se javlja kada deca stasaju u tinejdžere. Kako premošćavanje tog jaza može da bude veoma komplikovano pa čak i bolno, u Americi je pokrenut eksperimentalni program u koji su uključeni Univerziteti i starački domovi.

Penzioneri u staračkom domu Klark na jezeru Keler u Mičigenu, nedavno su dobili mnogo mlađe stanare. Troje diplomaca sa Univerziteta zapadnog Mičigena su u okviru programa profesionalne terapije, došli, dok završavaju studije, da žive u domu za penzionere.

Eksperiment koji traje 19 meseci je deo projekta koji ima za cilj da istraži i utvrdi uticaj druženja i komunikacije na izolovanost, usamljenost, starenje i stereotipe.

"CIlj je da se razbije stereotip generacijskog jaza i da se pokaže da svaka generacija može da ima koristi i nauči nešto od druge”, kaže dvadesetdvogodišnja Kolet Čap i dodaje da je zahvaljujući pokeru probijen led i da se preko karata sprijateljila sa 87-godišnjim Dejvidom Burkholderom. Posle samo šest meseci generacijski jaz je gotovo nestao .

"Ti ljudi nisu samo moje komšije, oni su sada moji prijatelji, moja porodica. Trebalo je vremena. U početku je bilo teško ali je ohrabrujuće koliko smo se do sada zbližili", ističe Kolet.

Violinistkinja Tifani Tiu, je pohađala sličan program na Muzičkoj akademiji u Klivlendu u Ohaju. Iako to nije bilo u okviru akademskog istraživanja, međugeneracijska saradnja i partnerstvo imalo je isti cilj I dalo iste rezultate.

"To bila prilika da preko muzike postanem deo zajednice i steknem zaista interesantno životno iskustvo."

...i prijateljstvo sa starijim osobama poput 81-o godišnje penzionerke, koja se nekada bavila trgovinom umetničkih predmeta, Lorom Berik.

"U penzionerskom domu Džadson Menor, zahvaljujućiu mladima, život vrca na sve strane."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG