Linkovi

Kejgan novi sudija Vrhovnog suda


Članica Vrhovnog suda SAD, Elena Kejgan
Članica Vrhovnog suda SAD, Elena Kejgan

Prvi put u istoriji tri žene istovremeno služe kao članice Vrhovnog suda SAD. Elena Kejgan je položila zakletvu kao 112. član tog suda.

U subotu, u Vrhovnom sudu SAD, Elena Kejgan je položila zakletvu pred predsedavajućim tog suda, sudijom Džonom Robertsom.

Kejganova se time pridružila sudijama Rut Bejder Ginsburg i Sonji Sotomajor koje su već članice devetočlanog najvišeg suda u Americi.

Dan ranije, u petak, predsednik Barak Obama nazvao je to "uzbudljivim događajem.

"To je znak napretka koji poštujem, ne samo kao otac koji želi beskrajne mogućnosti za svoje ćerke, već kao Amerikanac ponosan što će naš Vrhovni sud bolje odražavati profil stanovništva, koji će nas bolje zastupati i bolje odražavati nas građane nego ikada ranije", rekao je Obama.

Senat je potvrdio Obaminu nominaciju sudije Elene Kejgan u četvrtak, većinom od 63 prema 37 glasova. Sudije Vrhovnog suda doživotno ostaju na toj funkciji.

50-godišnja Elena Kejgan ranije je bila na funkciji vrhovnog pravnog zastupnika, koji zastupa federalnu vladu pred Vrhovnim sudom.

Većina republikanskih članova Senata glasala je protiv njene nominacije, ističući da ona nikada nije radila kao sudija i da nema sudijsko iskustvo.

Kejgan će na tom položaju zameniti 90-godišnjeg sudiju Vrhovnog suda Džona Pola Stivensa, koji se nedavno penzionisao. Rasprostranjeno je mišljenje da je Stivens bio najliberalniji sudija tog suda.

Ne očekuje se da će Elena Kejgan izmeniti ideološku ravnotežu Vrhovnog suda. Smatra se da je petoro od devetoro njegovih članova sklono konzervativnim gledištima.

Zasedanje Vrhovnog suda počinje 1. oktobra.

Elena Kejgan je četvrta žena u Vrhovnom sudu. Prva je bila Sandra Dej O'Konor, koju je 1981. imenovao predsednik Ronald Regan, a koja se 2006. povukla u penziju.

XS
SM
MD
LG