Linkovi

Obnovljeni sukobi u Južnom Sudanu


Predsednik Južnog Sudana Salva Kir i bivši lider pobunjenika Rejka Mačar govore na konferenciji za novinare u Džubi
Predsednik Južnog Sudana Salva Kir i bivši lider pobunjenika Rejka Mačar govore na konferenciji za novinare u Džubi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će na vanrednoj sednici, kasno večeras, da raspravlja o obnovljenim sukobima u Južnom Sudanu u kojima je poginulo više od 100 osoba, što je podstaklo strahovanja da bi zemlja mogla ponovo da bude uvučena u građanski rat.

U prestonici Južnog Sudana, Džubi, ponovo je odjeknula pucnjava posle višednevnih sukoba bivših pobunjenika i vladinih snaga. Očevici navode da su sukobi, drugi put, izbili u kampu Ujedinjenih nacija za raseljene, te da je napadnuta i pobunjenička baza u prestonici.

Portparol potpredsednika Rejka Mačara rekao je agenciji Rojters da je su borci lojalni predsedniku Salvi Kiru napali potpredsednikovu rezidenciju. Ti navodi još nisu potvrđeni i još nema zvaničnih izveštaja o žrtvama.

Američki Stejt department prethodno je pozvao na hitno smirivanje situacije u Južnom Sudanu posle žestokih borbi uoči pete godišnjice nezavisnosti zemlje.

U saopštenju Državnog sekretarijata apeluje se na borce lojalne predsedniku Kiru i one koji podržavaju njegovog rivala, potpredsednika Mačara, da obustave sukobe.

Nasilje je izbilo u četvrtak, kada je pet vojnika koji podržavaju predsednika ubijeno tokom sukoba sa Mačarovim lojalistima, na kontrolnom punktu blizu jedne klinike u Džubi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija snažno je osudio borbe u prestonici, te odvojene napade na osoblje te svetske organizacije i diplomate. Savet je pozvao vladu da hitno istraži napade i privede odgovorne pravdi. Kir i Mačar, koji pripadaju različitim plemenima, pozvali su svoje pristalice da se udrže od sukoba.

Afrička nacija oporavlja se od dvogodišnjeg građanskog rata, koji je počeo nakon što je Kir smenio Mačara s položaja potpredsednika. Borbe su okončane prošlogodišnjim mirovnim sporazumom, dok je u aprilu formirana vlada nacionalnog jedinstva, a Mačar vraćen na položaj potpredsednika. Međutim, dvojica zvaničnika još nisu integrisala svoje snage.

Prema podacima Svetskog programa za hranu, gotovo pet miliona stanovnika Južnog Sudana suočava se sa nestašicama hrane, dok su pojedini delovi zemlje na ivici gladi.

Više od dva miliona ljudi je napustilo svoje domove zbog sukoba, dok su stotine hiljada izbegle iz zemlje. Do kraja godine, Južni Sudan bi moglo da napusti čak milion ljudi.

XS
SM
MD
LG