Linkovi

Škola za trudne tinejdžerke


Učenice škole u Pretoriji koja prima tinejdžerke u svim stadijumima trudnoće.
Učenice škole u Pretoriji koja prima tinejdžerke u svim stadijumima trudnoće.

Specijalna škola za trudne tinejdžerke u Južnoafričkoj Republici trudi se da pomogne da se okonča krug siromaštva povezan sa ranim rađanjem.

Prema nekim istraživanjima, oko 30 odsto devojčica u toj zemlji zatrudni do svoje 19. godine, a samo trećina od njih ostanu u školi dok su trudne ili posle porođaja.

Ove srednjoškolke, pričljive i nasmejane za vreme odmora, izgledaju kao i sve ostale devojčice njihovog uzrasta. Ali postoji jedna velika razlika, većina njih postaće majke do kraja ove godine. Bolnička škola u Pretoriji je jedina obrazovna ustanova u Južnoj Africi koja ima odeljenje koje omogućava trudnim učenicama da nastave školovanje. U školi je trenutno 100 devojčica starosti između 13 i 19 godina. Većina njih bila je primorana da napusti prethodnu školu zbog rekacije društva.

“Mislila sam da bi me osuđivali i zato sam otišla. Kada sam bila u devetom razredu, jedna devojčica iz desetog razreda je ostala u drugom stanju. Kada smo prolazile školskim hodnikom, druge devojčice bi govorile: ‘Trudna je, trudna je’. Zato nisam želela da ostanem, jer znam šta drugi misle, a oni lako osuđuju”, priča učenica Nikol.

Ponekad, škole same odluče da isključe trudne devojčice, uprkos činjenici da je to protivzakonito. Mnoge “prognane” trudne tinejdžerke nikada ne završe srednju školu, prema nekim istraživanjima čak 30 odsto njih.

Doroti je bila blizu da donese takvu odluku. Pošto je izbačena iz škole i primorana da ostane kod kuće mesecima u potrazi za školom koja bi je prihvatila, ona je stigla ovde ranije ove godine. Kako kaže - prija joj okruženje bez predrasuda.

“Počela sam da se osećam dobrodošla i nisam diskriminisana i to je bilo divno. Zato što možemo da delimo iste stvari. One su sve majke, delimo istu bol, iste radosti i nastavnici nam ne govore stalno o lošem delu koje smo počinile i podržavaju nas”.

Rina Van Niekerk, direktorka škole, kaže da je glavni izazov da sve učenice dobiju primeren obrazovni nivo i da ostanu na tom putu.

“Ne postoji datum posle kojeg učenice ne mogu da se upišu u našu školu. Tako imate one koje dođu u trećem školskom tromesečju, ali one su u zaostatku sa gradivom koje mi obrađujemo. Zato moramo da uklopimo te devojčice sa ostalima. Drugi izazov je što imamo visok nivo odsustvovanja s časova, jer često pate od tegoba povezanih sa trudnoćom”.

Ovaj obrazovni odsek za trudne tinejdžerke otvoren je sredinom osamdesetih godina prošlog veka i dalje je jedina takva škola u Južnoj Africi.

XS
SM
MD
LG