Linkovi

Junker: "Odlučio sam se za francuski, engleski gubi na važnosti u Evropi"


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (arhivska fotografija)
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (arhivska fotografija)

Pred drugi, odlučujući krug predsjedničkih izbora u Francuskoj koji će se održati u nedelju, kao nikada ranije, u evropskim institucijama su svjesni da izbori u jednoj od država-osnivača EU mogu odlučiti i sudbnu cijele Unije. Zato su već nakon prvog kruga izbora jasno se opređelili: Brisel je uz Emanuela Makrona za kojeg se vjeruje da će dati novi podsticaj evropskoj ideji, a protiv nacionalističke politike i jasnog antievropskog stava Marie Le Pen.

Makron predstavlja evropske vrijednosti, poručili su iz Brisela već nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, jasno se opredeljujući I odustajući od dosadašnje prakse da unutrašnje-političke stvari država članica ostaju unutar nacionalnih granica. Ovaj put je drugačije: u išcekivanju teških i neizvjesnih pregovora o Bregzitu, pod udarma polpulista i evroskeptika unutar i van evropskih granica, Briselu nikako ne treba na čelu Francuske osoba koja obećava ukidanje evra, izlazak iz Unije i protjerivanje imigranata. Sa druge strane je kandidat jasnog evropskog opredeljenja, jačanja evropskih veza i otvaranja Francuske.

"Sinoć je izbor bio između: odbrane svega onoga što Evropa predstavlja i druge opcije koja bi željela da uništi Evropu, tako da je izbor bio jednostavan. Zato je i predsjednik Junker smatrao da bi bilo dobro da čestita kandidatu koji brani proevropsku opciju. Kada je riječ o izbornoj kampanji za drugi krug izbora, očekujemo da će biti široka javna rasprava o Evropi i svim pitanjima s tim u vezi", rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

S pravom ovde sada očekuju da će sve progresivne snage u Francuskoj na drugom krugu predsjedničkih izbora stati iza kandidata koji donosi svjež zrak- traži da se konačno uredi evro zona i uspostavi evropski ministar finansija te da se provede demokratska rasprava o budućnosti evropskog projekta. Utisak je da nakon prvog kruga francuskih izbora ne žele baš svi Evropljani vraćanje sata unazad- većina ih iskazuje povjerenje i hrabrost da neizbježnu globalizaciju okrenu u svoju korist.

Sam predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je, u svome stilu, povezao odlazak Velike Britanije i važnost kakvu ima izborna završnica u Francuskoj.

"Ne mogu da se odlučim da li da govorim engleski ili francuski. Ipak, odlučio sam se za francuski jer engleski polako ali sigurno gubi na važnosti u Evropi, a Francuzi će da imaju u nedelju izbore, a ja želim da razumiju šta govorim o Evropi i nacijama."

I govorio je, obraćajući se, prije svega Francuzima, Junker o prednostima evropskog projekta, evra koji je od globalnih kriza spasio evropske nacije, o zajedničkim projektima ekonomskog rasta, bezbjednosti i odbrane, uloge kakvu Unija ima i može imati u svijetu koji se mijenja, kao i o tome da evropsku ideju treba nadograđivati, a nikako razgrađivati. U skladu sa obećanjem da se Brisel neće direktno uključiti u kampanju drugog kruga francuskih izbora, indirektno, ali vrlo jasno je poručeno: Francuska se nalazi pred istorijskim izborom: ili će se odlučiti za pogled unazad I podržati politiku straha i mržnje, ili će Francuzi napraviti stvarni korak naprijed.

XS
SM
MD
LG