Linkovi

Griboski: Libija podseća na Irak


Griboski: Administracija je najavila da želi odlazak Gadafija, ali neka Evropljani i NATO to sprovedu u delo
Griboski: Administracija je najavila da želi odlazak Gadafija, ali neka Evropljani i NATO to sprovedu u delo

“Da li SAD imaju izlaznu strategiju u Libiji u slučaju da Gadafi ostane na vlasti kao i u slučaju da bude zbačen?” Kolega Branko Mikašinović postavio je to pitanje predsedniku vašingtonskog Instituta za verska pitanja i javnu politiku Džozefu Griboskom.

Griboski: “Ne verujem da za sada postoji izlazna strategija za Libiju i ta situacija me sve više podseća na iračku, uzimajući u obzir ratnu pat-poziciju, uprkos angažovanju NATO-a. Nisam siguran da stvarno znamo zašto smo tamo, šta radimo i kako ćemo se izvući iz tog konflikta. Kao što sam nedavno čuo, mi predvodimo 'od pozadi', pošto je intervencija u Libiji bila francuska i britanska inicijativa, a mi smo se pridružili sa ustezanjem. Kao rezultat toga, Obamina administracija nije pokazala pravo liderstvo ili afirmativan stav u bilo kojoj zemlji 'arapskog proleća', a Libija je jedan od problema daleko većih dimenzija. Administracija je najavila da želi odlazak Gadafija, ali neka Evropljani i NATO to sprovedu u delo.”

Glas Amerike: Ako Gadafi uspe da nastavi da pruža otpor, uprkos velikoj zapadnoj vojnoj superiornosti, kakvu poruku bi to moglo da uputi zemljama u regionu i šire?

Griboski: “Ako Gadafi ostane na vlasti, to znači nekoliko stvari: SAD su neodlučne, nemaju jasan strateški cilj i ne stoje iza obećanja da će se osloboditi Gadafija. Drugo, zbog nedostatka američkog liderstva, vodje kao Gadafi i Asad će možda moći da ostanu na vlasti. S druge strane, SAD su intervenisale u Libiji, ali ne, na primer, u Siriji, pošto bi intervencija protiv Damaska mogla direktno da utiče na izraelsko-palestinsku situaciju. Prema nekim analitičarima, angažovanje u Siriji bi moglo da ugrozi bezbednost Izraela. Ako bi se Izrael vojno angažovao, to bi otvorilo novu krizu i potencijalni širi vojni konflikt, koji bi mogao da obuhvati i Iran i Saudijsku Arabiju. Pored toga, najverovatnije je da je Iran već angažovan u Libiji, odnosno da možda pruža pomoć nekim elementima u opoziciji, slično Iraku.”

Glas Amerike: Ukoliko Gadafi bude svrgnut sa vlasti, da li će to stvoriti period bezvlašća?

Griboski: “Mislim da takva situacija predstavlja mač sa sve oštrice. Na primer, u Egiptu sa odlaskom Mubaraka, ‘Muslimansko bratstvo’ dobija na snazi i uticaju i moguće je da bi na izborima koji bi se sada održali, ono i pobedilo. Dakle, odlazak Gadafija bi mogao da bude prilika za ekstremne fundamentaliste da ili steknu jake pozicije ili dodju na vlast. Mada Libija nije strateški toliko važna, ona je bogata naftom, a ta nafta pod kontrolom islamista mogla bi potencijalno da bude opasna za region.”

XS
SM
MD
LG