Linkovi

Griboski: Usvajanje zakona - i pobeda i poraz za Obamu


Džozef Griboski, predsednik Instituta za verska pitanja i javnu poliitku
Džozef Griboski, predsednik Instituta za verska pitanja i javnu poliitku

Kako će se usvajanje nacrta zakona o reformi zdravstvenog osiguranja u Predstavničkom domu američkog Kongresa odraziti na unutrašnju i spoljnu politiku SAD i predsednika Obame? Naš saradnik Branko Mikašinović postavio je to pitanje predsedniku američkog Instituta za verska pitanja i javnu politiku, Džozefu Griboskom.

Griboski: Usvajanje tog nacrta sa 219 prema 212 glasova predstavlja koliko pobedu toliko i poraz za predsednika Obamu. To je svakako istorijska pobeda za demokrate, koja će obezbediti zdravstveno osiguranje onima koji ga sada nemaju. Medjutim, zbog male razlike u glasovima i protivljenja velikog dela javnosti, od levice preko centra do desnice, očekuju se problemi za predsednika i njegov uticaj i popularnost, a ukazuje se i na mogućnost jačanja uticaja republikanaca na predstojećim kongresnim izborima u novembru. S druge strane, usvajanje tog nacrta ukazuje na jaku poziciju predsednika i njegov uticaj, njegovu političku rešenost i političku posvećnost, što bi u inostranstvu moglo da se protumači kao znak da će predsednik biti u stanju da ispuni svoja obećanja i obaveze.

Glas Amerike: Da li će taj Obamin uspeh doprineti jačanju njegovog političkog uticaja?

Griboski: Usvajanje tog nacrta neki vide kao veliku pobedu, ali je problem u tome što predsednika i dalje napadaju - sa levice zbog odustajanja od državne opcije, sa desnice zbog sumnji u njegovu ustavnost, a sa centra zbog poreskih zabrinutosti. Sve to moglo bi da ograniči predsednikov uticaj. Gradjani su oštro podeljenih gledišta o novom zakonu što bi moglo da oslabi predsednikove inicijative za reformu imigracione, poreske i klimatske politike, što su sve pitanja od primrnog interesa za predsednika. I spoljna politika je postala daleko više unutrašnje pitanje, nego što je bila ranije. Dakle, vlada neizvesnost u pogledu toga šta će predsednik biti u stanju da učini, na primer u Avganistanu, Pakistanu, na Bliskom istoku i vezi sa nuklearnim sporazumom sa Rusijom. Samo nekoliko sati posle usvajanja nacrta, nekoliko saveznih država povelo je sudski postupak tvrdeći da se on kosi sa Ustavom. Sve su to problemi za predsednika i njegovu stranku.

Glas Amerike: Da li će politička budućnost predsednika Obame zavisiti od ekonomije ili od spoljnopolitičkih izazova?

Griboski: Do kongresnih izbora ima još osam meseci i ljudi bi do tada mogli da zaborave na zakon o zdravstvenom osiguranju, ali svakako neće zaboraviti na ekonomiju. Ako ekonomska situacija nastavi da se pogoršava, uz visoku stopu nezaposlenosti, mogućnost novih poreza i smanjenja kvaliteta usluga, ekonomija će nastaviti da bude glavna smernica koja će voditi predsednika i odlučiti o političkoj budućnosti njegove stranke i njega samog. Spoljna politika neće imati toliki uticaj ukoliko ne bi došlo do veoma značajnog zaokreta u, recimo, ratu u Avganistanu. Ako se situacija u tom regionu pogorša i broj američkih žrtava poveća, to bi mogo negativno da utiče na predsednikovu poziciju i popularnost. U suprotnom, glavni faktor će biti ekonomija.

XS
SM
MD
LG