Linkovi

Treći album i novi zvuk Džordin Sparks


Džordin Sparks
Džordin Sparks

Pevačica Džordin Sparks proslavila se 2007, kada je, kao 17-godišnjakinja, izabrana za „Američkog idola“ u popularnom televizijskom takmičenju pevača iz svih delova SAD. Posle toga, tri njene pesme zauzele su mesto na Bilbordovoj top listi deset najvećih hitova, a takodje je nastupala u jednom mjuziklu na Brodveju. Džordin, koja sada ima 21. godinu, radi na završnoj fazi svog trećeg albuma, a za Glas Amerike je govorila o svojoj karijeri posle pobede na „Američkom idolu“.

Mnogi pevači koji steknu trenutnu slavu zahvaljujući televizijskom takmičenju Američki idol često brzo potonu u zaborav. To nije bio slučaj sa Džordin Sparks, koja je pobedila hiljade drugih kandidata u šestoj sezoni emisije, i postala najmladja pobednica Američkog idola. Od tada, njen život je dobio sasvim novu dinamiku.

Od tada se ne zaustavljam, karijera mi je u stalnom usponu što je sjajno. Drago mi je što posle četiri ili pet godina ljudi i dalje žele da razgovaraju sa mnom, i čuju me kako pevam. To je divno, volim ovaj posao”, kaže za Glas Amerike Džordin Sparks.

Sama audicija za “Idola” bila je veliki izazov. Samo godinu dana pre nego što je pobedila, članovi žirija nisu je izabrali ni u prvi krug takmičenja.

“Išla sam na audiciju u Los Andjelesu, i odbili su me. Imala sam 16 godina tako da me to nije mnogo pogodilo. Mislila sam da postoji pravi trenutak za sve I znala sam da uvek mogu da se ponovo prijavim sledeće godine jer sam bila u najmladjoj starosnoj grupi u to vreme.”

Takav pozitivan stav i ljubav prema muzici bili su primetni kod Džordin od malih nogu.

Moja baka je pronašla neke trake… stare porodične video snimke. Imala sam samo 18 meseci i pevala “Jingle Bells” pre nego što sam znala da sklopim celu rečenicu. Baka je svirala klavir a ja sam pevala svaku reč sa 18 meseci, tako da je muzika oduvek meni u krvi… kao da sam rodjena da to radim. Imam osećaj da je to ono što treba da radim, i da ću pevati I kada se ugase svetla, I kada više ne bude bine, pevaću svojim unucima ili bilo kome, ali muzika je ono čime sam oduvek želela da se bavim i znala sam da ću biti pevačica, samo nisam znala kada će se to desiti.

Debi singl Džordin Sparks “Tattoo” dospeo je do osmog mesta Bilbordove liste 100 najvećih hitova. Naredni hit, “No Air” snimila je sa Krisom Braunom 2007. i ta pesma je zauzela treće mesto na listi.Usledili su drugi album i novi hitovi, kao što je pesma “Battlefield”. Prvi singl sa predstojećeg, trećeg albuma Džordin Sparks je “I Am Woman”.

Ovo je definitivno drugačiji zvuk za mene, pesma izražava snažniji stav, malo je agresivnija. To je moja strana koju do sada nisam mogla da iskažem, ali je uspelo, I sada mogu da pevam I takve pesme.”

“Uvek sam želela da pojačam tempo svojih pesama, unesem više ritma i uradim nešto drugačije, a ovo je bilo zabavno jer moji obožavaoci nisu znali da me to zanima.”

Stil je drugačiji, ali je Džordin uverena da će njeni fanovi podržati njen novi zvuk.

“On nije tako udaljen da moji fanovi više neće znati da prepoznaju moju muziku. Kada pišem pesme i učestvujem u procesu pravljenja muzike, obično pišem o svojim iskustvima, nečemu kroz šta sama prolazim ili o čemu razmišljam ili kako se osećam u tom trenutku. Lepo je snimati album sa pesmama na kojima sam i sama radila, imam drugačiji odnos prema tim pesmama u odnosu na one koje je napisao neko drugi.”

Džordin stalno putuje na relaciji Njujork-Arizona radeći na novom albumu, a što se tiče datuma njegovog objavljivanja…

Nisam sigurna, još radimo na tome. Imamo nekoliko zabavnih dens pesama, zatim nekoliko ljubavnih pesama, jednu baladu, jednu pesmu u kojoj se devojka ljuti na mladića, tu su različite stvari I sada se trudimo da ih sve povežemo, da album bude koherentan. Kada sam prvi put čula “I Am Woman”, pomislila sam da je to pesma koju treba da objavim, a što se tiče ostatka albuma, prvo moram da se postaram da se sve pesme uklapaju u celinu.”

Uprkos brojnim obavezama koje uključuju koncertnu turneju, liniju garderobe nazvanu “Sparks” I nedavnu ulogu na Brodveju, Džordin pronalazi vreme da podrži više humanitarnih organizacija, uključujući i “Aleksinu fondaciju” koja prikuplja novac za decu obolelu od raka.

Za mene nema smisla da ne učinim nešto za društvo. Imam priliku da se bavim ovim poslom, putujem u inostranstvo, ali šta to sve znači ako ne mogu da izazovem osmeh na nečijem licu, učinim nešto za nekoga, uložim malo svog vremena. Uživam u takvim aktivnostima.”

Džordin Sparks je pravi “Američki idol” a njen novi album trebalo bi da se pojavi u prodaji do kraja godine.



XS
SM
MD
LG