Linkovi

Novi premijer Jordana obećava reforme


Mandatar nove jordanske vlade Maruf al-Bakhit.
Mandatar nove jordanske vlade Maruf al-Bakhit.

Najveća opoziciona organizacija u Jordanu, Islamski akcioni front, u sredu je protestovala protiv novog mandatara vlade, koga je dan ranije imenovao kralj Abdulah.

Više od stotinu pripadnika fronta i njihovih saveznika, protestovalo je ispred kancelarije novoimenovanog premijera Marufa al-Bakhita, tvrdeći da on nije prava osoba za političke reforme.

Agencija "Asošijeted pres" navodi da Islamski akcioni front, zapravo političko krilo Muslimanskog bratstva, traži da Bakhit podnese ostavku. U međuvremenu, Bakhit je počeo konsultacije za formiranje nove vlade i sastao se sa predsednikom Senata Taherom Masrijem. Novinska agencija Petra prenosi da je tema razgovora bila potreba za reformom vlade, te da je Bakhit obećao da će što brže sprovesti reforme.

Kralj Abdulah raspustio je vladu u utorak posle višenedeljnih protesta na kojima su tražene političke promene. Demonstranti su nezadovoljni zbog rastućih cena goriva i hrane, kao i sporih političkih reformi, a protesti u Jordanu slični su onima koji su prošlog meseca doveli do smene predsednika Tunisa.

U saopštenju iz predsedničke palate navodi se da je kralj Abdulah novom kabinetu dao zadatak da preduzme "brze i praktične korake" kako bi pokrenuo "stvarne političke reforme."

XS
SM
MD
LG