Linkovi

Jordanski kralj: Zajedno protiv ID ili novi svetski rat


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i kralj Jordana Abdulah tokom njegove posete Kosovu, 17. novembar 2015.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i kralj Jordana Abdulah tokom njegove posete Kosovu, 17. novembar 2015.

Jordanski kralj Abdulah drugi, koji je u poseti Kosovu, i predsednica Kosova Atifete Jahjaga oštro osudili terorističke napade tzv. Islamske države.

Na Kosovu je danas boravio jordanski kralj Abdulah drugi. On je nakon razogovora sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom rekao da da se svet nalazi pred Trećim svetskim ratom i da je potrebno ujedinjenje svih u borbi protiv Islamske države.

Jordanski kralj Abdulah II dočekan je u centru Prištine uz najviše počasti. Nakon razgovora sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom kralj Abdulah je upozorio da svet, kako je kazao mora brzo reagovati i sprečiti pripadnike Islamske države da nastave sa terorističkim napadima sličnim onim u Parizu od pre nekoliko dana.

“Grupa poput Islamske države predstavlja sebe kao divljačke otpadnike religije, koji ne poštuju osnovne ljudske vrednosti. Mi smo na rubu trećeg svetskog rata i to bi trebalo sve da nas ujedini.Ovo je rat unutar Islama, i nažalost preko 100.000 muslimana stradalo je od ruke Islamske države. Moramo brzo reagovati i sprečiti da se slične stvari dešavaju u ovom regionu, u Africi, Aziji ili Evropi”, rekao je Abdulah II.

I predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je napade u Parizu i istakla da Kosovo neće biti utočište ili tranzitni put za teroriste.

“Svi smo pogođeni ovim događajem, jer to nije samo napad na Pariz, već na sve zemlje koje podržavaju mir. Borba protiv ove teroristčke mreže je izazov koji ne može da vodi samo jedna zemlja”, rekla je Jahjaga.

Predsednica Jahjaga i kralj Abdulah istakli su važnost dobrih odnosa Kosova i Jordana koji treba da rezultiraju produbljivanju saradnje u raznim oblastima.

Danas smo ponosni kao nova država, gradeći naše društvo koje je posvećeno unapređenju naših vrednosti slobode, demokratije, mira i tolerancije. Ovo su vrednosti koje želimo da promivišemo i Jordan vidimo kao našeg saveznika. Verovali ste u našu obnovu i našu viziju da stvorimo nezavisnu državu i vi ste bili jedna od država koja je priznala državnost Kosova”, kazala je Jahjaga.

Kralj Abdulah je odnose sa Kosovom ocenio visokom ocenom i istakao da će njegova zemlja nastaviti sa podrškom Kosovu u cilju, kako je kazao, izgradnje jedne demokratske zemlje.

“Zadovoljstvo mi je da sam u ovoj zemlji koja igra veoma važnu ulogu u stabilnosti ovog regiona. Mnogi od nas će širom sveta da nastave da podržavaju Kosovo u težnjama za budućnost njegovog naroda i uvek možete da računate na moju podršku i na podršku moje zemlje”, rekao je kralj Abdulah.

Nakon sastanka sa predsednicom Kosova, Atfete Jahjagom, kralj Abdullah II sastao se i sa premijerom Kosova, Isom Mustafom.

XS
SM
MD
LG