Linkovi

Vertman: Neverovatan uspon Kejna


Analitičar Džon Vertman
Analitičar Džon Vertman

Da li će i u kojoj meri rasno pitanje biti faktor u predsedničkoj kampanji 2012, Glas Amerike razgovarao je o tome sa političkim analitičarem Američkog geografskog udruženja, Džonom Vertmanom.

Vertman: Pitanje kandidature jednog crnačkog predsedničkog kandidata neće ovaj put biti tako izazovno i kontroverzno kao što je to bio slučaj sa predsednikom Barakom Obamom 2008 godine, kada je on kao prvi Afroamerikanac osvojio predsednički položaj. Novi crnački predsednički kandidat republikanske stranke je Herman Kejn. Njega proteklih nedelja mnogi brane od optužbi za seksualno napastvovanje. Oni koji ga brane kažu da je on jak crnački konzervativni kandidat, što se liberalnim glasačima ne dopada, pa je stoga izložen napadima političara i medija takve orijentacije. Pokazalo se da su ti napadi na neki način korisni za Kejna, jer njegove pristalice kažu da ga protivnici napadaju samo zato što je crnački konzarvativni kandidat - što je samo po sebi kontroverzno. Medjutim, ukoliko optužbe o seksulanom napastvovanju postanu agresivnije i sa jačim dokazima, to bi moglo da potopi njegovu kandidaturu.

Glas Amerike: U svetlu te kontroverze, kakve su šanse Hermana Kejna da zaista postane republikanski pedsednički kandidat?

Vertman: Kejn je interesantan kandidat. On ranije nije imao neki značajniji položaj u državnoj službi. Kao republikanac kandidovao se za Senat i izgubio. Činjenica da je sada jedan od vodećih republikanskih predsedničkih kandidata veoma je neočekivana i skoro neverovatna u američkom političkom životu. Mislim da će on biti suočen sa sve ozbiljnijim preprekama, prvo na ekonomskom planu jer će morati da razjasni svoj ekonomski program, koji izgleda da nije ni jasan niti efektivan, dok na spoljnopolitičkom planu on jednostavno nije dovoljno potkovan. Uz to, njegova kampanja nije dobro organizovana da bi bila ozbiljna konkurencija ostalim republikanskim predsedničkim kampanjama.

Glas Amerike: Kako objašnjavate činjenicu da neki potpuno nepoznati kandidati tako brzo i neočekivano postanu popularni?

Vertman: Mislim da Amerikanci lako postaju fascinirani novom političkom ličnošču. Mada je uobičajeno da mi ponovo biramo predsednike kada se kandiduju za drugi mandat, kao što je to bilo slučaj sa Bušom, Klintonom i Reganom, mi smo uvek radoznali da vidimo šta bi novi predsednički kandidati mogli da ponude. Medjutim, Mit Romni je ipak vodeći republikanski kandidat uprkos povremenoj opčinjenosti američkih birača novim kandidatima, kao što su bili Mišel Bakman i Rik Peri, a sada je to Herman Kejn. To je interesantan fenomen američkog političkog života.

Glas Amerike: Kakve su šanse predsednika Baraka Obame da bude pnovo izabran?

Vertman: Predsednik Obama ima mnoga preimućstva kao aktuelni predsednik. Najvažnija je njegova sposobnost da prikuplja značajne novčane priloge. On će verovatno obezbediti milijardu dolara za svoju kampanju i moći će da reklamira svoju kandidaturu širom zemlje i da bude prisutan u svim medijima. On takodje ima veliku prednost kao crnac pošto je u ovoj zemlji oduvek postajala želja da neki crnac postane model karakterne i pozitivne osobe, kao što je to bio glumac Bil Krosbi, a sada predsednik Obama, koji je izuzetan porodični čovek, koji voli svoju suprugu i decu i nije okaljan nikakvim aferama. To je jedan od važnijih razloga da ga običan narod toliko poštuje i voli. Uprkos tekućim ekonomskim problemima, republikancima neće biti lako da 2012. pobede Baraka Obamu.

XS
SM
MD
LG