Linkovi

Sitilidis: Ohajo odlučujuća država


Politički analitičar Džon Sitilidis
Politički analitičar Džon Sitilidis

Politički analitičar Džon Sitilidis kaže za Glas Amerike da ta savezna država služi kao pokazatelj kretanja u osam do dvanaest neopredeljenih država

Predsednička trka je veoma tesna i dva kandidata, predsednik Barak Obama i guverner Mit Romni, koncentrišu se na državu Ohajo. Zbog čega Ohajo, upitao je Glas Amerike političkog analitičara i predsednika konsultantske firme “Trilogy Advisors”, Džona Sitilidisa.

Sitilidis: “Ohajo je odlučujuća država u skoro svim predsedničkim izborima proteklih 30 - 40 godina. Tamo gde je Ohajo, tu je i američki Kolegijum elektora koji biraju predsednika, tako se ovde kaže. U Ohaju imate sve aktuelne elemente američkog političkog pejsaža: ekonomsku situaciju, rasne i verske komponente, sastav populacije, itd, tako da ta država predstavlja idealnu sliku predsedničih izbora širom Amerike, ali najvažnije je da ona služi kao pokazatelj kretanja u osam do dvanaest neopredeljenih država, koje u suštinu odlučuju ishod američkih predsedničkih izbora svake četiri godine, imajući na umu da je oko 80 odsto država unapred opredeljeno za republikance ili demokrate. Tako je, na primer, Njujork tradicionalno demokratski orijentisan, a Teksas republikanski. Ohajo ima 18 glasova u Kolegijumu elektora, što je veliki broj, s obzirom da je za pobedu potrebno ukupno 270.”

Glas Amerike: Da li broj birača iz manjinskih grupa raste, kao i njihov politički uticaj i za koga se oni opredeljuju?

Sitilidis: “Američke manjine stiču sve veći uticaj u skladu sa njihovim brojčanim povećanjem. Na Afroameričku zajednicu otpada 13 do 16 odsto američke populacije. Medjutim, populacija Latinoamerikanaca rapidno raste i sada predstavlja oko 20 odsto američkog stanovništva. Zatim imate američko-azijsku grupaciju, koja je koncentrisana u svega nekoliko država, ali postaje sve uticajnija u skladu sa ekonomskim jačanjem. Afroamerikanci obično glasaju za demokrate, dok većina Latinoamerikanaca u gradovima glasa za demokrate, mada su socijalno konzervatini, pošto su katolici ili evanđelisti, tako da su u tom pogledu politički podeljeni. Azijsko-američka grupacija nema odredjeni profil, jer se sastoji od Japanca, Korejanaca, Kineza, Filipinaca i Vijetnamaca, koji dolaze iz različitih kultura, pa su podeljeni u skladu sa svojim istorijskim nasleđem i socijalnim statusom: bogatiji su obično republikanci, a siromašniji demokrate.”

Glas Amerike: Kakve su šanse predsedničkih kandidata, predsednika Obame i guvernera Romnija?

Sitilidis: “Predsednik Obama ima prednost kao aktuelni predsednik, koga svi znaju - njegove uspehe i neuspehe, a ima i emotivnu prednost kao prvi crnački predsednik Sjedinjenih Država. Treba imati na umu da Kolegijum elektora automatski daje prednost demokratama, jer ima 180 do 200 demokratskih glasova, dok republikanci imaju samo 150, tako da su za republikanskog kandidata prepreke do cilja daleko veće. S druge strane, Romni je stekao određenu prednost zahvaljujući tome što je stanovništvo nezadovoljno zbog ekonomske situacije i načina na koji Obama vodi zemlju.”
XS
SM
MD
LG