Linkovi

Sitilidis: Zamah Mita Romnija


Politički analitičar Džon Sitilidis
Politički analitičar Džon Sitilidis

O dosadašnjim uspesima republikanskog predsedničkog pretendenta Mita Romnija i njegovim šansama na primarnim izborima u Južnoj Karolini, Glas Amerike razgovarao je sa političkim analitičarom i saradnikom Centra Vudro Vilson, Džonom Sitilidisom.

Sitilidis: “Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni je dobio značajan zamah pobedama u Ajovi i Nju Hempširu, uoči primarnih izbora u Južnoj Karolini, a zatim na Floridi. Iznenadjujuće je da je Romni pobedio u socijalno konzervativnoj državi Ajovi sa velikom hrišćansko-evangelističkom populacijom, koja obično ne glasa za Mormona. Drugi uspeh zabeležio je u Nju Hempširu gde je uspeo da dobije skoro 40 odsto glasova, što je cilj koji je sam sebi postavio. Naravno, ova pobeda je još značajnija u svetlu činjenice da ni jedan od protivnika nije predstavljao značajniji izazov. Isto tako, u Južnoj Karolini, gde je ekonomija u goroj situaciji od one u Ajovi ili Nju Hempširu, Romni ima preimućstvo, jer će se osloniti na svoje ranije iskustvo u svojstvu guvernera i u poslovnom sektoru i predočiti da zna kako da stvara radna mesta, da je orijentisan ka biznisu i slobodnom tržištu kao glavnim elementima ekonomskog oporavka.”

Glas Amerike: Šta Mit Romni može da očekuje u Južnoj Karolini, a šta njegovi konkurenti?

Sitilidis: “Mislim da on ima dobre šanse, uzimajući u obzir zamah na osnovu pobeda u Ajovi i Nju Hempširu. Ako bi trka u Južnoj Karolini bila samo izmedju dva kandidata, odnosno Romnija i jednog od njegovih protivnika, taj kandidat bi mogao da bude daleko uspešniji, ali u ovom slučaju će glasovi protiv Romnija biti podeljeni izmedju 4-5 kandidata, tako da ni jedan od njih neće dobiti više od oko 15 odsto glasova. Jedini izuzetak je možda kongresmen iz Teksasa Ron Pol, koji nastavlja da dobija od 10 do 20 odsto glasova na osnovu svoje jake libertarijanske baze. Medjutim, on verovatno neće prevazići taj nivo u preostalim primarnim izborima. Dakle, mislim da će podela glasova medju suparnicima omogućiti Romniju lakšu pobedu u Južnoj Karolini.”

Glas Amerike: Da li bi ishod primarnih izbobra u Južnoj Karolini mogao već da ozvaniči izbor republikanskog predsedničkog kandidata?

Sitilidis: “Ako bacite pogled unazad, primetićete da Ajova nije proizvela mnoge republikanske predsedničke kandidate, a slična stvar je i sa ishodom primarnih izbora u Nju Hempširu. Medjutim, ishod primarnih izbora u Južnoj Karolini, istorijski gledano, proizvodi republikanske predsedničke kandidate. Ukoliko Mit Romni pobedi u Južnoj Karolini, uzimajući u obzir pobede u Ajovi i Nju Hempširu, teško će biti za bilo kog drugog kandidata da pretekne Romnija na vodećoj poziciji. U medjuvremenu, Romni je sada potpuno koncentrisan da pobedi u Južnoj Karolini, ili da, ukoliko ta pobeda ne bude ubedljiva, to nadoknadi na Floridi.”

XS
SM
MD
LG