Linkovi

Sitilidis: Reforme ili pad režima u Siriji


Sitilidis: Sa strateške tačke gledišta, kolaps sadašnjeg režima u Siriji bi bio od koristi i za Bliski istok i za svetsku bezbednost
Sitilidis: Sa strateške tačke gledišta, kolaps sadašnjeg režima u Siriji bi bio od koristi i za Bliski istok i za svetsku bezbednost

O razvoju prilika i mogućem ishodu socijalnih potresa u Siriji i drugim arapskim zemljama kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa saradnikom Centra “Vudro Vilson”, Džonom Sitilidisom.

Sitilidis: “Ako bi režim al-Asada krahirao, kratkoročno gledano, došlo bi do visokog stepena nestabilnosti, kako u Siriji, tako i širom Bliskog istoka. S druge strane, sa strateške tačke gledišta, kolaps sadašnjeg režima bi bio od koristi i za Bliski istok i za svetsku bezbednost. Naime, Iran bi izgubio svog glavnog regionalnog saveznika, kao i Hezbolah, koji dobija glavnu finansijsku i vojnu pomoć iz Sirije. U sličnoj poziciji je i Hamas, dok bi Izrael postao daleko bezbednija zemlja. U svetlu dogadjaja u Iraku, Tunisu i Maroku, i mogućeg domino efekta, al-Asad će morati ili da sprovede ozbiljne reforme ili će propasti.”

Glas Amerike: Kakva bi mogla da bude uloga Muslimaskog bratstva u političkim zbivanjima u Egiptu?

Sitilidis: “Muslimansko bratstvo je politički pokret koji je u suštini islamistički i koji ne promoviše koncept pluralizma i liberalizma. Mislim da u ovom momentu Muslimansko bratstvo mora da pokaže da je to pokret koji uvažava disidenstvo, kritiku i demokratske strukture. Na Zapadu postoji zabrinutost da bi, ukoliko bi Muslimansko bratstvo steklo veći uticaj ili došlo na vlast u Egiptu nekim kvazi-demokratskim metodama, moglo da kasnije koristi te nedemokratske metode da ostane na vlasti i podrži radikalnu političku teološku idelogiju u Egiptu i u drugim zemljama Bliskog istoka.”

Glas Amerike: Kakav razvoj dogadjaja očekujete u Jordanu i Jemenu?

Sitilidis: “Jordan je do sada preživeo bliskoistočne nemire i revolucije efikasnije od nekih drugih monarhija, pošto izgleda da je kraljevska porodica osetljlivija i brže reaguje na potrebe za promenama i reformama. Medjutim, Jemen predstavlja daleko veću opasnost za regionalnu i globalnu bezbednost. Razlog tome je da jedan od najopasnijih ogranaka al-Kaide sada operiše u Jemenu, a jedan od lidera tog pokreta koristi Internet u nastojanju da podstakne i ohrabri terorističe aktivnosti u Evropi i SAD. Drugi važan aspekt je položaj Jemena, koji dominira Bab al-Mandebom, kritičnim strateškim punktom za transport nafte iz zemalja Persijskog zaliva i protoka robe iz Kine i Indije kroz Crveno more sve do Sredozemnog mora. Evropa u velikoj meri zavisi od bezbednog protoka nafte kroz taj moreuz i stoga su aktivnosti al-Kaide u Jemenu veoma problematične za Zapad.”

Glas Amerike: Interesantno je da monarhije preživljavaju uspešnije od sekularnih, mada autokratskih režima na Bliskom istoku?

Sitilidis: “Monarhije u regionu preživljavaju nerede i revolucije bolje od sekularnih režima. Razlog tome se može naći u istorijskoj dimenziji monarhija i monarha, odnosno većem stepen prihvatanja uloge i statusa monarha, uprkos stremljenju gradjana za većim slobodama. Dakle, narod ne želi svrgavanje monarhije, već njenu reformu, pošto stanovništvo vidi monarha kao svog legitimnog i istorijskog predstavnika, suprotno sekularnim diktatorima u drugim zemljama regiona.”

XS
SM
MD
LG