Linkovi

Sejlor: Srbija ne nudi ono što bi privuklo američke kompanije


“U potrazi za direktnim stranim investicijama, Srbija mora da ustanovi i definiše svoje najprivlačnije proizvode kao podsticajan faktor za inostranstvo."
“U potrazi za direktnim stranim investicijama, Srbija mora da ustanovi i definiše svoje najprivlačnije proizvode kao podsticajan faktor za inostranstvo."

“Srbija nije ekonomski faktor za Sjedinjene Države, već politički, ako se uzme u obzir njena lokacija, veličina i zainteresovanost Vašingtona za održavanje regionalne stabilnosti”, kaže Džon Sejlor, predsednik Poslovnog saveta Sjedinjene Države – Srbija. U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, Sejlor govori o ekonomskim odnosima dve zemlje i mogućnostina njihovog unapređenja.

Sejlor: “Sadašnji obim ekonomskih i trgovinskih odnosa je veoma mali, mada smo u jednom momentu bili značajan investitor u Srbiji. Rusija je sada glavni trgovinski partner te zemlje, zatim Nemačka, kao i centralnoevropske i balkanske zemlje. S druge strane, Sjedinjene Države jednostavno nisu toliko zaintersovane za to tržište, pošto Srbija, na žalost, za sada ne nudi ono što bi privuklo američke kompanije i investicije.”

Glas Amerike: Koje su glavne prepreke na putu unapređenja ekonomske saradnje Sjedinjenih Država i Srbije?

Sejlor: “Prvi i najvažniji problem je pitanje marketinga, a zatim plasiranje odgovarajućih proizvoda i konzistentnog snabdevanja. Veoma mali broj ljudi ovde zna za Srbiju ili srpske proizvode. Znam da Vlada Srbije namerava da otvori privredno predstavništvo u Čikagu, ali bi trebalo da otvori takvu kancelariju i ovde u Vašingtonu, pošto se sve ovde dešava, ne samo zbog sedišta adminstracije, nego i zbog i činjenice da su ovde Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, kao i veliki biznisi, koji imaju svoja predstavništva, sa kojima bi srpska kancelarija mogla da održava odnose. Drugo, sa političke tačke gledišta, ne sme se dozvoliti da, recimo, političko pitanje kao što je Kosovo dominira bilateralnim odnosima. Drugim rečima, srpska preduzeća i proizvodi moraju da se reklamiraju ovde, što se ne radi, a ista je stvar i sa američke strane u Srbiji.”

Glas Amerike: Da li u suštini Vašington sagledava ekonomske odnose sa Beogradom više kroz političku nego ekonomsku prizmu?

Sejlor: “Srbija nije ekonomski faktor za Sjedinjene Države, već politički, ako se uzme u obzir njena lokacija, veličina i zainteresovanost Vašingtona za održavanje reigonalne stabilnosti. Srbija ima veliku i obrazovanu populaciju i ima ogroman potencijal. Uprkos tome što su Srbija, kao uostalom i druge zemlje, prošle godine imale velike gubitke zbog ekonomske krize, američka i globalna ekonomija počinju da se oporavljaju i Srbija mora da pronađe svoje mesto ne samo u okviru američko-srpskih ekonomskih odnosa, već i globalno.”

Glas Amerike: Šta bi Srbija još mogla da učini na unapređenju ekonomskih odnosa sa Sjedinjenim Državama?

Sejlor: “U potrazi za direktnim stranim investicijama, Srbija mora da ustanovi i definiše svoje najprivlačnije proizvode kao podsticajan faktor za inostranstvo. U međuvremenu, Rusija, Nemačka, Austrija, pa i Finska, uložile su direktne investicije, ali ne i Sjedinjene Države. Dakle, mora se ponuditi nešto što bi američkom tržištu bilo neodoljivo. Takođe, Srbija treba da unapredi svoju infrastrukturu, pošto strane kompanije koje budu dolazile u tu zemlju neće prodavati samo Srbiji, već i celom regionu, a za to su potrebne železničke, avionske, putne, vodene i druge saobraćajnice. Tada bi Srbija mogla da postane centar regionalne poslovne aktivnosti, što bi privuklo brojne strane kompanije. Američka ambasadorka Meri Vorlik je najavila da će se američke vize za srpske poslovne ljude i turiste izdavati na deset godina. To je odlično, ali istovremeno, nije lako dobiti američku vizu, a liberalniji vizni pristup bi podsicao ljude da dolaze u Sjedinjene Države i obrnuto i da istražuju poslovne mogućnosti, što bi bilo od obostrane koristi.”

XS
SM
MD
LG