Linkovi

Sejlor: SAD zainteresovane za unapredjenje ekonomskih odnosa sa Srbijom


Sejlor: “Ambasadorka Sjedinjenih Država u Srbiji, Meri Vorlik, čvrsto se zalaže za jačanje ekonomske saradnje dve zemlje"
Sejlor: “Ambasadorka Sjedinjenih Država u Srbiji, Meri Vorlik, čvrsto se zalaže za jačanje ekonomske saradnje dve zemlje"

Predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija, Džon Sejlor, nedavno se vratio iz Beograda, gde je razgovarao o produbljvanju ekonomske saradnje Vašingtona i Beograda. U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, Sejlor ističe da je tokom boravka u Beogradu o toj temi razgovarao i sa ambasadorkom Sjedinjenih Država u Srbiji, Meri Vorlik.

Sejlor: “Ambasadorka Sjedinjenih Država Meri Vorlik, čvrsto se zalaže za jačanje ekonomske saradnje dve zemlje i želi da odvoji ekonomska od političkih pitanja. Vorlikova je konzula i mene zadužila da učinimo što više možemo u pronalaženju američkih kompanija koje bi investirale u Srbiji i istražimo mogućnosti poslovanja američkih kompanija u toj zemlji. To pitanje ima visok prioritet za američku ambasadorku i bez obzira na političku situaciju u pogledu Kosova, ona odvojeno tretira ta dva aspekta delovanja. Ja komuniciram sa ambasadom dok ovde istražujemo mogućnosti daljeg promovisanja takve saradnje. Medjutim, takva poslovna aktivnost zahteva zainteresvanost i angažovanost obe strane. Drugim rečima, srpska vlada i poslovni sektor bi trebalo da utvrde zajednički stav prema takvoj saradnji. Nedavno je kongresmen Bil Delahant predvodio američku kongresnu delegaciju u Beogradu i, izmedju ostalog, razgovarao sa ministrom Mlađanom Dinkićem. Ti razgovori su obuhvatili mogućnost privlačenja većeg broja američkih kompanija i investicija u Srbiju. Medjutim, nakon uspostavljana veza, treba nastaviti rad, konsultcije i saradnju, i to je ono što mi činimo, nastojeći da ojačamo i unapredimo američko-srpsku poslovnu saradnju.”

Glas Amerike: Da li se mogu očekivati konkretne ekonomske inciijative iz SAD?

Sejlor: “Pre svega, postoji definitivna zainteresovanost u američkom Kongresu za unapredjenje ekonomskih odnosa sa Srbijom i mi, odnosno Poslovni savet, spremamo se da tokom prestojećeg zasedanja Kongresa uložimo nove napore. Srbija igra važnu ulogu politički i ekonomski. Mi i dalje vidimo Srbiju kao centar Balkana. Ako Kongres pokazuje zainteresovanost za Srbiju, to će se svakako pozitivno odraziti na ekonomsku saradnju. Znam da predsednik Tadić dolazi ovog meseca u Njujork i mi bismo želeli da se srpska delegacija sastane sa predstavncima američkih preduzetnika. Proteklih godina je ipak došlo do izvesnog zastoja u saradnji, a jedan od razloga je i to što se mnogo govorilo, a malo radilo. Poslovni savet SAD-Srbija je u poziciji da pomogne u razgovorima i angažovanju obe strane.”

Glas Amerike: Pitanje Kosova ima veliki značaj u Srbiji. Da li vidite mogućnost kompromisnog konačnog rešenja, na zadovljstvo i Beograda i Prištine, radi ekonomskog prosperiteta i političke stabilnosti regiona?

Sejlor: “Sjedinjene Države žele da Srbija postane članica Evropske unije, mada čujemo da bi to moglo da zavisi od stava Srbije prema Kosovu. Mi verujemo da će tokom vremena obe strane postići neki sporazum i tu ohrabruje činjenica da je veliki broj srpskih kompanja poslovno prisutan na Kosovu. Na praktičnom planu, srpska poslovna zajednica preuzima vodeću inicijativu u pogledu ekonomske saradnje Beograda i Prištine, stavljajući politička pitanja na stranu. Naravno, znam da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da će politički proces trajati i da bi trebalo da donese pobednički scenario za obe strane, uz odgovarajuće obostrane kompromise. Kakvi će ti kompromisi biti, meni nije poznato, jer se ne bavim politikom, ali mi se čini da je to neminovno.”

XS
SM
MD
LG