Linkovi

Han u Beogradu, dogovor sa MMF-om


Evropski komesar za politiku susedstva Johanes Han i premijer Srbije Aleksandar Vučić
Evropski komesar za politiku susedstva Johanes Han i premijer Srbije Aleksandar Vučić

Dva važna događaja danas u Beogradu - evropski komesar za politiku susedstva Johanes Han razgovarao je sa najvišim predstavnicima državnog vrha, a u isto vreme predstavnici Vlade Srbije i Misije MMF-a sklopili su aranžman iz predostrožnosti, vredan oko milijardu evra.

Narednih nedelja ili meseci može biti otvoreno neko od poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u Uniji, ali još važnije od toga je kako se zemlja priprema za taj proces, izjavio je danas u Beogradu, posle razgovora sa premijerom Srbije, evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Po novoj metodologiji koju primenjuje sa Srbijom i Crnom Gorom Brisel ima interes da prvo otvori poglavlja 23 i 24, rekao je još Han, a na pitanje o politici prema Rusiji u pogledu ukrajinske krize, on je rekao da razume stav Srbije, s obzirom da ima posebne odnose s Rusijom i da sada nije članica Unije:

"Ja se nisam proaktivno bavio i pomenuo ovo pitanje danas zato što sam pratio izjave i saopštenja koje je davao premijer po pitanju Rusije. I upravo to je dobar primer zašto bi Srbija trebalo da postane članica EU – jer onda učestvuje i u procesu donošenja odluka."

Aleksandar Vučić je rekao da je s komesarom Hanom otvoreno govorio o pitanju odnosa s Rusijom i ponovio da Srbija ima samo jednu politiku i da se ne dodvorava nikome. Premijer Srbije je ponovio da vodi politiku u interesu građana, da je strateški cilj Srbije put u EU, da neće uvoditi sankcije Rusiji, ali i da poštuje ukrajinski teritorijalni integritet:

"Sve to što sam imao da govorim o politici Srbije, o našem putu ka EU i našem odnosu prema Rusiji, rekao sam i pred Vladimirom Putinom i pred Johanesom Hanom. Mi nemamo tri politike, ili dva politike. Nikome se ne dodvoravamo, jer mi vodimo politiku u interesu građana Srbije".

A predstavnici Vlade Srbije i Misije MMF-a postigli su danas dogovor o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti u vrednosti od oko milijardu evra. Dogovoreno da se u narednom trogodišnjem periodu deficit budžeta smanji na četiri do 4,25 odsto BDP-a ili na oko 1,3 do 1,4 milijardi evra, a kako je istakla šefica Misije MMF-a Zuzana Murgasova, Srbija u narednom periodu treba da sprovodi mere ekonomskog oporavka koje će obezbediti makroekonomsku stabilnost i otvaranje novih radnih mesta, kao i sprovođenje fiskalne konsolidacije, koja treba da zaustavi rast javnog duga.

Sa MMF-om je postignut dogovor o 200 odsto kvote koju Srbija ima u MMF-u i ona se ne povlači, ali stoji tu za svaki slučaj, rekao je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

XS
SM
MD
LG