Linkovi

Politička dimenzija afere sa mlekom


Kompanija "Dukat" je privremeno obustavila otkup svežeg sirovog mleka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, zbog povećane koncentracije aflatoksina u mleku.
Kompanija "Dukat" je privremeno obustavila otkup svežeg sirovog mleka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, zbog povećane koncentracije aflatoksina u mleku.

Dva ministra poljoprivrede – republički i pokrajinski - optužila su danas jedan drugog da rade za interese raznih lobija.

Mleko sa povećanim količinama aflatoksina povučeno je iz prodavnica, ali čini se da i dalje građani Srbije nemaju prave informacije o svemu što se ovih dana otkrilo. U međuvremenu nastavljena je prepirka ministra poljoprivrede Gorana Kneževića i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića o mleku.

Afera sa mlekom i aflatoksinom, koja poslednjih dana potresa Srbiju dobila je danas novu dimenziju – dva ministra poljoprivrede – republički i pokrajinski, koji u ovom slučaju sa mlekom stoje na različitim pozicijama, optužili su jedan drugog da rade za interese raznih lobija.

Srpski ministar poljoprivrede Goran Knežević obišao je danas farmu PKB-a i tom prilikom je izjavio da je osim povlačenja mleka za koja se sumnja da imaju veći procenat aflatoksina, Ministarstvo poljoprivrede počelo i rigorozne kontrole stočne hrane. Država spremna da od utorka počne distribuciju nezaraženog kukuruza iz Robnih rezervni za registrovane proizvođače koji svoje mleko predaju mlekarama, rekao je Knežević i optužio uvoznički lobi, monopoliste i Demokratsku stranku da stoji iza ove kampanje:

Ja odgovorno tvrdim da je čitava ova afera koja se vodi upravo protiv srpskog poljoprivrednika i onoga stočara koji se bavi time jeste potekla iz nekoliko izvora. Jedan izvor je sigurno veliki uvoznički lobi koji želi da genetski modifikovana hrana dođe na naše tržište. Drugi je lobi monopolista koji žele da stočnu hranu koju imamo mi ovde zamene sa stočnom hranom koju oni proizvode ili uvoze. I treći lobi je isključivo politički lobi koji zastupa Demokratska stranka.”

Sa druge strane, vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić ponovio je danas da je prisustvo aflatoksina u mleku znatno veće u odnosu na prvu analizu koja je urađena po narudžbini njegovog sekretarijata i objavljena pre nekoliko dana. Ipak, on danas nije želeo da iznosi podatke o rezultatima nove analize jer labratorija Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, gde je mleko analizirano, nije akreditovana za te poslove:

“Moj zadatak je da obavestim kada nešto nije dobro na tržištu. To ću raditi svaki put, bez obzira što veliki lobi stoji na strani ministra i Vlade Srbije. Mislim da odatle potiču razlozi neobjavljivanja ovih podataka. Ja se apsolutno zalažem za svakog poljoprivrednog proizvođača i insistiram od Vlade Srbije da natera prerađivače, koji su, uz Vladu Srbije, jedni od glavnih generatora ovog problema koji je nastao, da po ugovoru otkupljuju i ovo i ovakvo mleko od poljoprivrednih proizvođača. I moraju da ga plaćaju. To mleko naravno mora da se uništava, ali seljaci moraju dobiti svoj novac.”

Načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin izjavila je danas da spornog mleka s povećanim procentom aflatoksina, ne bi trebalo da bude u prodavnicama i pozvala građane da ako pronađu takvo mleko obaveste inspekciju.

U priču se umešala i politika – funkcioner SPS Dušan Bajatović smatra da odgovornost za aferu mleko treba snosi ako je neko prikrivao rezultate, ali i ako je neko uzbunjivao javnost. Lider demokrata Dragan Đilas zatražio je od ministra poljoprivrede da podnese ostavku jer je, kako kaže Đilas, od građana krio informacije o štetnosti mleka.
XS
SM
MD
LG