Linkovi

Jeremić: Nije "smak sveta"


Jeremić: Nije "smak sveta"
Jeremić: Nije "smak sveta"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će Srbija učiniti sve da 9. decembra bude doneta pozitivna odluka o njenoj kandidaturi za članstvo u EU, ali da neće biti “smak sveta” ako to ne bude moguće. Jeremić se u Strazburu obratio članovima Alijanse socijalista i demokrata, druge po veličini grupacije u Evropskom parlamentu, i dobio podršku njenog lidera, Martina Šulca.

Šef srpske diplomatije kaže da u delovima Evropske unije postoji visok nivo skepse u pogledu budućnosti proširenja, ali da je najvažnije da se evropski proces nastavi za Srbiju. Taj proces, kako je izjavio za agenciju FoNet, ne zavisi konkretno od toga da li će i kada Srbija dobiti status kandidata.

"Učinićemo sve da to bude što je moguće ranije, ali ne dobijemo li status kandidata ovog ili onog datuma to naprosto ne znači da je gotovo, da treba odustati… Mi smo evropskom procesu posvećeni zbog nas samih, zato što reforme društva kojima menjate društvo na bolje, a one se ostvaruju kroz evropski proces, su u u interesu gradjana Srbije. Da li će ovaj ili onaj konkretan formalni birokratski korak biti napravljen ovog ili onog datuma od mnogo je manje važnosti. Učinićemo sve da prvog sledećeg datuma, a to je 9. decembar, bude doneta pozitivna odluka. Ne bude li to moguće, neće biti smak sveta”.

S obzirom na to da Evropa prolazi kroz krizu, Jeremić kaže da je svima jasno da se pitanje budućnosti proširenja Unije lomi preko pitanja Srbije. On ističe da je važno što je Srbija dobila podršku socijaldemokrata.

"Učinili smo sve danas da uverimo naše prijaelje iz frakcije levice u EP da nije dovoljno samo podržati, već i raditi sa onima koji nisu toliko sigurni oko toga da li treba podržati Srbiju na evropskom putu. Mislim da smo nakon današnjeg sastanka ipak jači, mnogo se bolje razumemo, definitivno u ovom delu evropskog prostora imamo podršku, da li će to biti dovoljno veliko je pitanje”.

Vođa socijaldemokrata, Martin Šulc, koji će zameniti Ježija Buzeka na mestu predsednika Evropskog parlamenta, izjavio je da je, prema mišljenju njegove grupe, Srbiji potrebna jasna perspektiva za ulazak u EU.

Mislim da su kriterijumi ispunjeni. Naravno, kosovsko pitanje ostaje otvoreno i ne treba da zaboravimo da medju 27 zemalja članica to pitanje ima ključnu ulogu. Ne mogu da predvidim ishod u Evropskom savetu, ali što se nas, članova socijaldemokratske grupe u Evropskom parlamentu tiče, Srbija može da računa na nas”.

Jeremić je u Strazburu razgovarao i sa šefom grupe prijatelja Srbije u Evropskom parlamentu, Viktorom Boštinaruom.



XS
SM
MD
LG