Linkovi

Vujić: Poboljšava se situacija u Fukušimi


Vujić: Opasnost od radijacije praktično ne postoji van Japana
Vujić: Opasnost od radijacije praktično ne postoji van Japana

O neposrednim i dugoročnijim posledicama nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu razgovarali smo sa profesorkom na fakultetu za nuklearnu tehniku Univerziteta Kalifornije u Berkliju, Jasminom Vujić.

Zamoljena da prokomentariše najnovije medijske izveštaje prema kojima se nastojanja da se nuklearna elektana Fukušima stabilizuje suočavaju sa dosta velikim problemima, Jasmina Vujić kaže da se situacija zapravo poboljšala proteklih dana:

“Radnici i tehničari su uspeli da zaustave isticanje radioaktivne vode u okean. Zatim su, posle otprilike 10 dana, uspeli da dovedu struju na elektranu. To je jako važno pošto je to bio jedan od problema od samog početka. Praktično su počeli da koriste običnu vodu za hladjenje reaktora što je izuzetno bitno - umesto morske vode koja je slana i koja može da poveća koroziju. Dakle, kako ja to vidim – situacija je prešla iz one urgentne u situaciju koja će polako da se smiruje. Ipak, rad na hladjenju reaktora moraće da se nastavi mesecima da bi se popravilo sve ono što je oštećeno naročito tokom naleta cunamija. To će dakle biti dosta dugi rok i za elektrokompaniju i za japansku vladu. Način na koji mi kao stručnjaci to ocenjujemo je da je nuklearna elektrana preživela zemljotres za koji nije bila dizajnirana. Ona je bila dizajnirana za zemljotres jačine 7,9 stepeni, a pogodio ju je zemljotres od 9 stepeni, dakle 10 puta veće jačine. Elektrana je prošla bez nekih većih oštećenja, dok je sve naokolo bilo uništeno, a zatim je posle oko sat vremena došao cunami. Dakle, elektrana je preživela oba ova katastrofalna dogadjaja. Suština problema je bila u tome što je cunami poremetio dizel generatore i gorivo za njih, tako da su oni zbog nedostatka električne energije spolja izgubili i svoje rezervne sisteme.”

Jasmina Vujić ukazuje da su, zbog opšteg haosa u zemlji, na samom početku napravljene greške pošto tokijska elektrodistribucija, vlasnik elektrane u Fukušimi, nije odmah zatražila pomoć vlade, dok vlada nije odmah zatražila medjunarodnu pomoć, mada nije raspolagala potrebnom opremom i stručnjacima. Kada se radi o dugoročnijim posledicama nuklearne krize u Japanu po korišćenje nuklearne energije, one će se svakako osetiti, kaže Vujić:

“U Sjedinjenim Državama, pošto se praktično ništa nije gradillo 30 godina to neće imati trenutnog uticaja. Američka Nuklearna regulatorna komisija je saopštila da su nuklearne elektrane u SAD sigurne pošto su one posle terorističkih napada 11. septembra 2001. već prošle kroz sve te procedure imajući u vidu mogućnost udara aviona i gubitka električne energije spolja u toku jednog dužeg perioda. Medjutim, zemlje kao što su Kina, Rusija, Indija, Francuska, Češka Republika, i Južna Koreja, izjavile su da na njih to neće uticati već da će nastaviti da grade nuklearne elektrane. To je jedini odgovor koji vide u tim, najčešće mnogoljudnim zemljama, sa eksponencijalnim porastom potražnje za električnom energijom.”

Govoreći o opasnostima od zagadjenja atmosfere i okeana radijacijom, Jasmina Vujić ukazuje da su japanske vlasti nažalost morale da pribegnu ispuštanju radiokativne vode u okean, koji je zbog toga u neposrednoj blizini elektrane Fukušima zagadjen:

“Dosta radijacije je otišlo i u atmosferu, naročito radiokativni jod i cezijum, tako da će morati da bude obavljena dekontaminacija tih oblasti pored elektrane. To će potrajati neko vreme i dobro je što je okean blizu, pošto će zagadjenje biti veoma razblaženo jer se radi o ogromnim količinama vode. Što se tiče ostalih zemalja uticaj će biti – nikakav. U Kaliforniji smo posle nekoliko dana izmerili prisustrvo radiokativnog joda i radiokativnog cezijuma i u vodi – kišnici, i u vazduhu, ali su količine toliko male, da smo mi novinare i javnost obavestili da bi – kada biste dnevno pili po dva litra takve kišnice, znači oko 700 litara tokom godine, ozračenje bilo manje neko tokom leta od San Franciska do Vašingtona i nazad. Dakle, radi se o veoma malim količinama zračenja odnosno prisustva radioaktivnih čestica.”

XS
SM
MD
LG