Linkovi

Tramp i Abe o bezbednosnoj saradnji

  • Glas Amerike

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp sastao se u četvrtak sa ključnim savetnicima i kandidatima za najviše položaje u novoj vladi, dok bi kasnije trebalo da razgovara sa prvim inostranim zvaničnikom, japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Tramp se u Njujorku sastao sa bivšim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom, koji je bio na tom položaju 1970-tih godina. Takođe je trebalo da razgovara sa guvernerkom Južne Karoline Niki Hejli, mogućim kandidatom za državnog sekretara.

Još nije poznato kada bi novoizabrani predsednik mogao da donese odluku o članovima svog kabineta, dok je njegova saradnica Kelien Konvej rekla da bi to moglo da se dogodi pre praznika Dana zahvalnosti, 24. novembra.

U međuvremenu, japanski premijer je uoči sastanka sa Trampom rekao da će da naglasi važnost bezbednosne saradnje između Sjedinjenih Država i Japana. Pre polaska iz Japana, u razgovoru sa novinarima, Šinzo Abe je rekao da će sa Trampom razmotriti njegovu viziju budućnosti :

“Japansko-američki savez je od životnog značaja za japansku diplomatiju i bezbednost. Saradnja jedino može da bude uspešna ako je zasnovana na poverenju. Voleo bih da poboljšam to poverenje u razgovoru sa Trampom. A zasnovano na istom principu, želeo bih da sarađujemo na miru i poboljšanju sveta. “

Tokom kampanje, Tramp je doveo u pitanje nekoliko značajnih sporazuma o američko-japanskim odnosima. Tramp je izneo ideju da Japanu i brojnim zemljama u tom delu sveta dozvoli posedovanje nuklearnog oružja, dok bi insistirao da te zemlje plaćaju veće iznose za podršku raspoređivanju američkih snaga u istim zemljama.

Sjedinjene Države imaju pedeset i tri hiljade pripadnika oružanih snaga u Japanu, uz četrdeset i tri hiljade članova porodice, i pet hiljada civilnih službenika američkog Sekretarijata za odbranu.

Osim pogodnosti za Japan, pristalice odbrambenog saveza ukazuju da Sjedinjene Države imaju strateške koristi od vojnog prisustva u tom delu sveta.

Od pobede na izborima, Tramp je telefonom razgovarao sa brojnim svetskim liderima, uključujući egipatskog predsednika, Abdela Fataha al Sisija, nemačku kancelarku, Angelu Merkel i ruskog predsednika, Vladimira Putina.

Medjutim, sastanak sa Abeom je prvi lični susret Trampa sa jednim stranim liderom tokom priprema za preuzimanje predsedničke dužnosti početkom iduće godine.

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG