Linkovi

Bogati i siromašni priskaču u pomoć Japanu


Sa američkog nosača aviona "Ronald Regan" dostavlja se humanitarna pomoć Japanu.
Sa američkog nosača aviona "Ronald Regan" dostavlja se humanitarna pomoć Japanu.

Dok Japan pokušava da izađe na kraj sa krizom epskih razmera, svet nudi pomoć. Kako se međunarodna zajednica odnosi prema japanskom zemljotresu, cunamiju i nuklarnoj i ekonomskoj katastrofi?

Države širom sveta – bogate i siromašne – otvaraju džepove da bi pomogle jednom od najbogatijih komšija na planeti.

Japan je uvek bio veoma plemenit darodavac posle svake nesreće u bilo kom delu sveta i svet se danas okuplja da pomogne Japanu kada je on u nevolji“, ističe državna sekretarka Hilari Klinton.

Ona se sastala sa japanskim ministrom inostranih poslova Takeakijem Macumotom na sastanku Grupe 8 u Parizu, gde ga je pitala šta bi Sjedinjene Države još mogle da urade.

Takođe, iz Sjedinjenih Država upućen je „Globalni soko“, usavršena izviđačka letelica koja nadleće predele opustošene cunamijem. Sa nosača aviona „Ronald Regan“ doprema se humanitarna pomoć.

Ministar inostranih poslova Japana, Takeaki Macumoto izrazio je zahvalnost američkoj vladi na pomoći i podršci.

Iz Meksika, stigla je ekipa „Los topos“ – „Krtice“, za traganje i spasavanje, koja je upućena da traga za životom pod ruševinama.

Komandant spasilačke brigade kaže da je Japan pružio pomoć kada je Meksiko Siti 1985. pogodio zemljotres, a meksički narod – kako kaže – ima dugo pamćenje.

I dok se svet udružuje da pomogne Japanu, to nije slučaj sa svetskim berzama. Dau je jutros naglo skliznuo. Japanski indeks Nikej je doživeo istorijski pad – izgubio je 11 odsto za jedan dan, što je 20 odsto za godinu.

Ako ovaj nesrećni krug krene, ljudi će još više da izgube apetit za reskiranje i niko ne zna koliko bi ‘Nikej’ mogao da padne“, upozorava izvršni direktor Džej Pi Morgan Sekjuritiz, Masaki Kano.





XS
SM
MD
LG