Linkovi

Japanski ministri ponovo posetili sporni hram


Jasukuni hram žrtvama iz Drugog svetskog rata
Jasukuni hram žrtvama iz Drugog svetskog rata

Javne posete japanskih zvaničnika tokijskom hramu Jasukuni redovno izazivaju negodovanje Kine i Južne Koreje.

Dvojica ministara japanske vlade posetila su kontroverzni šinto hram u kojem se po tradiciji odaje pošta poginulima u Drugom svestkom ratu, što je izazvalo oštru reakciju Pekinga i Seula.

Javne posete japanskih zvaničnika tokijskom hramu Jasukuni redovno izazivaju negodovanje Kine i Južne Koreje, koje su bile glavne žrtve japanske agresije u prvoj polovini 20. veka. Kina je pozvala japanskog ambasadora i uložila mu protest zbog te posete.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo je da taj potez "vredja osećanja“ kineskog naroda. Južnokorejska predsednica, Park Geun Hje apelovala je na Tokio da se suoči sa svojom istorijom i preduzme "iskrene mere“ da ublaži bol onih koji su trpeli njene posledice. Današnja poseta pada na godišnjicu predaje Japana u Drugom svetskom ratu 1945. godine.

Premijer Šinzo Abe odlučio je da ne ode lično u hram Jasukuni ove godine iz bojazni da bi to moglo da dovede do pogoršanja odnosa sa susednim zemljama. Medjutim, on je poslao vladinog službenika da u njegovo ime odnese poklon hramu. U Jasukuniju se odaje pošta za 2,5 miliona Japanaca koji su stradali u Drugom svetskom ratu uključujući i neke osudjene za ratne zločine.

Premijer Abe i drugi japanskii zvaničnici tvrde da to pitanje ne bi trebalo da bude kontroverzno i da japanski llideri imaju pravo da odaju poštu palim vojnicima. Oni takodje ističu da se Japan izvinio za nekadašnje zločine. Medjutim, to pitanje je ove godine dodatno zakomplikovano ponovo zaoštrenim teritorijalnim sporovima Japana sa Kinom i Južnom Korejom.

Odnosi Tokija i Pekinga su se pogoršali zbog spora oko grupe nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru. Premijer Abe je pozvao na dijalog sa Kinom oko tog pitanja ali za sada nema rezultata njegovog zahteva.
XS
SM
MD
LG