Linkovi

Japan: Opasna Kina, a ne Rusija


Udaljena japanska ostrva često su predmet spora između Japana i okolnih zemalja
Udaljena japanska ostrva često su predmet spora između Japana i okolnih zemalja

Japanska vlada objavila je novi plan odbrane u kome se kaže da najveću pretnju više ne predstavlja Rusija već Kina.

U smernicama za program nacionalne odbrane, objavljenim danas, navodi se da je nekadašnju hladnoratovsku opasnost koja je pretila od Rusije zamenila opasnost koja preti od kineskih i severnokorejskih raketa.

U pomenutom programu Kina se opisuje kao veća opasnost od Rusije, zbog toga što Peking ubrzano modernizuje svoje oružane snage i proširuje njihove aktivnosti u okolnim morima.

Peking je odmah reagovao na to, optužujući Japan da lažno tvrdi da predstavlja međunarodno gledište. Predstavnica kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Đijang Ji, rekla je da ni jedna zemlja nema pravo da daje neodgovorne komentare na račun kineskog razvoja.

Novim smernicama japanske odbrane takođe se uvodi nova odbrambna taktika, koja omogućava fleksibilnije reagovanje na opasnosti kao što su terorizam i severnokorejske rakete, uz jačanje odbrane udaljenih ostrva.

Smernice takođe preporučuju snažnije savezništvo sa Sjedinjenim Državama, najvažnijim japanskim saveznikom, kao i proširivanje zajedničkih mreža bezbednosti sa regionalnim partnerima, kao što su Južna Koreja i Australija.

XS
SM
MD
LG