Linkovi

"Nebesko drvo"-najviša svetska kula


Najviša samonoseća kula u svetu uskoro će biti izgrađena u Tokiju
Najviša samonoseća kula u svetu uskoro će biti izgrađena u Tokiju

U Japanu, do kraja meseca treba da se završi izradnja najviše samonoseće kule na svetu. To će biti druga najviša veštačka konstrukcija na svetu, niža jedino od oblakodera „Bardž kalifa“ u Dubaju, visokog 829 metara. Istovremeno, kula „Skaj tri“, „Nebesko drvo“, treba na više načina da nadmaši Tokijsku kulu, sagrađenu pre 54 godine.

Turisti u Tokiju su se decenijama divili dalekoistočnom odavanju poštovanja Ajfelovoj kuli, konstrukciji 13 metara višoj od pariskog originala. Međutim, Tokijsku kulu će sada nadvisiti rival na obali reke, čija je izgradnja koštala 800 miliona dolara.

„Nebesko drvo“, koje će biti otvoreno za javnost za otprilike tri meseca, uzdiže se 634 metra iznad zemlje, gotovo dvostruko više od Tokijske kule. U današnjoj digitalnoj eri, starija konstrukcija jednostavno nije dovoljno visoka za postavljanje antena televizijskih stanica – preko kojih stiže program do miliona domaćinstava na ovom zgusnutom urbanom području. Izdavanje čeličnih stubova televizijskim stanicama će biti glavni izvor prihoda „Nebeskog drveta“. Kao i u slučaju Tokijske kule, planira se i naplaćivanje ulaznica za dva do tri miliona posetilaca godišnje.

Zbog cene vožnje do vrha „Nebeske kule“ – oko 40 dolara - neki potencijalni posetioci će ostati bez daha. Za taj novac, oni koji plate moći će da vide Tokijo sa gornje osmatračke platforme, na visini od 450 metara. Šefica službe za odnose sa javnošću, Saiko Masuda, objasnila je posetiocima privremene prodavnice suvenira da će se pogled po vedrom danu prostirati čak 75 kilometara.

„To znači da ćete naravno moći da vidite planinu Fidži i veliki deo područja Kanto. Kanto znači okolina Tokija. A moći ćete da vidite i Tokijski zaliv i Pacifički okean i planine oko Kantoa. Divan pogled, Molim vas, dođite.“

Kao najistaknutiji dodatak tokijskom horizontu proteklih decenija, kula privlači veliku pažnju. Vlasti kažu možda čak i veću nego što treba, okrivljujući vozače koji gledaju u novu gradsku znamenitost, za povećan broja saobraćajnih nesreća.

Mnogi možda više vole da se drže podalje iz drugih razloga – zbog straha od tako istaknute konstrukcije na jednom od saizmički najaktivnijih područja na svetu. Izgradnja kule se završavala u vreme kada je katastrofalan prošlogodišnji zemljotres pogodio severoistični Japan. Konstrukcija se ljuljala, ali nije pretrpela oštećenja. Tokijska kula, međutim, kaže da se vrh načičkan antenama povio od zemljotresnih vibracija.

Nova kula je spoj antiseizmičke tehnike korišćene na tradicionalnim višespratnim pagodama i najsavršenije današnje tehnologije. Centralna cilindrična betonska ljuska „Nebeskog drveta“ je odvojena od spoljnog čeličnog rama da bi se smanjilo podrhtavanje.

„Čelik i beton vibriraju različito, po drugačijem modelu. Prema tome, kada dođe do zemljotresa, ove dve odvojene konstrukcije poništavaju ljuljanje.“

Graditelji „Nebeskog drveta“ takođe kažu da su u projekat uneti i tradicionalni elementi japanske arhitekture. Kombinovane uvučene i ispupčene krivine se cilindrično uzdižu, dajući kuli siluetu koja se menja zavisno od lokacije i ugla posmatranja.

XS
SM
MD
LG