Linkovi

Borba za hlađenje reaktora


Oblaci pare dižu se iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima, koju vatrogasci zalivaju vodom kako bi sprečili pregrevanje šipki nuklearnog goriva
Oblaci pare dižu se iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima, koju vatrogasci zalivaju vodom kako bi sprečili pregrevanje šipki nuklearnog goriva

Tokijski vatrogasci sa svojim pumpama i šmrkovima uključili su se u nastojanja da se kriza u oštećenoj nuklearnoj elektrani stavi pod kontrolu.

Japanska televizija NHK saopštila je da su tokijski vatrogasci u subotu, po japanskom vremenu, dovezli kamion sa šmrkom koji može da prska sa visine od 22 metra, koristeći vodu usisavanu iz mora. Njihova meta je bazen sa potrošenim nuklearnim gorivom u trećem reaktoru elektrane Fukušima, koje najviše preti da se pregreje i počne da oslobađa radijaciju.

Pomenuta televizija kaže da su vatrogasci privremeno bili prekinuli prskanje kako bi omogućili rad električarima, koji nastoje da obnove rad sistema za hlađenje u elektrani, oštećenog u zemljotresu i cunamiju.

Pripadnici japanskih oružanih snaga takođe su koristili šmrkove sa visokim pritiskom pošto se odustalo od zalivanja elektrane iz vazduha jer je radijacija bila suviše opasna za posade helikoptera. Japanski mediji kažu da će radijacija uskoro ponovo biti izmerena uz pomoć helikoptera.

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je u petak da policajci, vatrogasci i vojnici "rizikuju svoje živote".

U međuvremenu, japanska vlada je podigla stepen opasnosti od nuklarne katastrofe sa četvrtog na peti nivo, od mogućih sedam nivoa međunarodne nuklearne skale. Nivo pet označava nesreću sa širim posledicama, uključujući oslobađanje izvesne količine radioaktivnog materijala i veliku verovatnoću ozračivanja stanovništva.

Radioaktivne čestice iz elektrane Fukušima registrovane su čak u Kaliforniji. Diplomatski izvori javljaju da su stanice Ujedinjenih nacija za osmatranje radijacije zabeležile malu radioaktivnost koja je došla s druge strane Pacifika, ali da je ona suviše niska da bi predstavljala opasnost po ljude.










XS
SM
MD
LG