Linkovi

Borba za hlađenje reaktora


Japanski radiološki tehničar Gajgerovim brojačem proverava ozračenost dopisnika Glasa Amerike u Japanu, Stiva Hermana
Japanski radiološki tehničar Gajgerovim brojačem proverava ozračenost dopisnika Glasa Amerike u Japanu, Stiva Hermana

Pripadnici japanskih oružanih snaga koriste šmrkove sa visokim pritiskom očajnički nastojeći da ohlade opasno vrele šipke uranijumskog goriva u oštećenoj nuklearnoj elektrani, priznajući istovremeno da je vreme na izmaku.

Ranije danas, vlasti su ponovo pokušale sa polivanjem reaktora iz vazduha, dan pošto je taj metod otkazan jer je radijacija bila suviše opasna za posade helikoptera.

Ministar odbrane Tošimi Kitazava rekao je da je vlada odlučila da "više ne može da odlaže tu misiju". Ali na televizijskim snimcima videlo se da je veći deo vode raspršio vetar pa se posle četiri pokušaja odustalo.

Visok nivo radijacije oko elektrane, koja leži na 240 kilometara severno od Tokija, onemogućava radnicima da ostanu u njoj duže od nekoliko minuta, a merenje radijacije je pokazalo da prva polivanja reaktora vodom iz helikoptera nisu imala efekta.

Funkcioneri kažu kako se nadaju da će danas obnoviti snabdevanje elektrane strujom i da će moći da primene efikasnije pumpe za hlađenje uranijumskih šipki u svih šest oštećenih reaktora u elektrani.

Sjedinjene Države savetuju svojim građanima da se udalje na najmanje 80 kilometara od elektrane, znatno dalje nego što savetuju japanske vlasti. Mnoge strane vlade evakuišu svoje osoblje iz ambasada u Tokiju.

Rano jutros, predsednik Barak Obama telefonirao je japanskom premijeru Naotu Kanu kako bi mu izrazio divljenje za hrabrost japanskog naroda i ponovo mu ponudio pomoć, uključujući pomoć u borbi sa nuklearnom krizom.

Njihov razgovor je vođen samo nekoliko sati pošto su stručnjaci za nuklearnu energetiku u Vašingtonu izrazili uverenje da je iz bazena za hlađenje potrošenih nuklearnih šipki, u reaktoru broj 4, isparila sva voda. Ako se takve šipke pregreju postoji opasnost da istope zaštitni omotač oslobađajući veliku količinu radioaktivnih čestica u vazduh.

Japanski nuklearni funkcioneri izjavili su danas da ne mogu da potvrde tu izjavu, koju je dao predsednik američke nuklearne regulatorne komisije, Gregori Jacko. Ali japanski funkcioneri su priznali da je nivo vode u bazenu broj 3 opasno nizak.

Kabinet japanskog premijera pozvao je danas građane da štede struju, upozorivši istovremeno na opasnost od "velikih nestašica električne energije" u područjima koje snabdeva Tokijska elektrodistribuciona kompanija TEPCO.

Prošlonedeljni zemljotres i potonji cunami teško su oštetili sisteme za hlađenje reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči, prekinuli dovođenje struje i onemogućili pomoćne generatore. Funkcioneri kažu da će uskoro obnoviti snabdevanje elektrane strujom, ali predstavnik japanske vlade Jukio Edano dodaje da je morska voda oštetila mnoge pumpe koje će morati da budu zamenjene.

Tri od šest reaktora u elektrani Fukušima Daiči su radila u trenutku zemljotresa, dok su druga tri bila u remontu. U sva tri funkcionalna reaktora su se dogodile eksplozije koje su razorile spoljne zidove njihovih građevina. Funkcioneri veruju da je u dve od tih građevina došlo do pucanja unutrašnjih zidova, koji sprečavaju isticanje radijacije iz jezgra reaktora.

Međutim, stručnjake trenutno najviše zabrinjavaju bazeni za čuvanje potrošenih šipki nuklearnog goriva koje mogu da se pregreju, zapale i oslobode opasne količine radioaktivnih čestica, ako se ne drže duboko potopljene u vodi.

XS
SM
MD
LG