Linkovi

Zabranjena zona oko Fukušime


Nuklearna elektrana Fukušima Daiči
Nuklearna elektrana Fukušima Daiči

Japan je objavio prve zakonske mere zabrane ulaska u evakuisanu zonu od 20 kilometara oko oštećene nuklearne elektrane Fukušima iz koje se širi radijacija.

Glavni sekretar vlade, Jukio Edano, danas je saopštio da su mere, među kojima je i kazna u iznosu od 1200 dolara, neophodne da bi se zaštitilo zdravlje i bezbednost otrpilike 70 hiljada stanovnika tog područja. Uprkos upozorenjima vlasti, neki od stanovnika se vraćaju u svoje kuće.

Edano je rekao da će se organizovati da po jedan član domaćinstva nakratko dođe u zabranjenu zonu i iz svoje kuće odnese dragocenosti i porodične vrednosti. Međutim, neki od evakuisanih stanovnika nisu spremni da čekaju.

Agencija „Asošijeted pres“ izveštava da se postojan broj stanovnika, neki sa maskama i u zaštitnoj odeći, tokom popodneva vraćao kući, pre nego što novi zakon stupi na snagu u ponoć.

Tokom posete premijera Naoto Kana jednom centru za evakuaciju, mnogi su tražili da se rešavanje nuklearne krize ubrza. Premijer ih je zamolio za razumevanje i novinarima izjavio da će morati da posveti više vremena potrebama evakuisanih stanovnika.

XS
SM
MD
LG