Linkovi

Japanski premijer obećao pomoć


Japanski premijer Naoto Kan, doputovao u Išinomaki razoren prošlomesečnim zemljotresom i cunamijem. 10. april, 2011.
Japanski premijer Naoto Kan, doputovao u Išinomaki razoren prošlomesečnim zemljotresom i cunamijem. 10. april, 2011.

Premijer Naoto Kan je danas treći put obišao zonu pogođenu zemljotresom i cunamijem na severu Japana i saopštio stanovnicima da će vlada učiniti sve što može da im pomogne. Kan je razgovarao i sa japanskim i američkim vojnim zapovednicima i pohvalio njihovu saradnju.

Do posete je došlo u trenutku kada dve strane ulažu nove napore u pronalaženje nekih od 15 hiljada žrtava koje se i dalje vode kao nestale posle katastrofe 11. marta. Ministar ekonomije, trgovine i industrije Banri Kajeda juče je obišao region i potom novinarima u Tokiju rekao da su se radni uslovi u nuklearnoj elektrani Fukušima poboljšali, ali je upozorio da kriza još nije prošla.

Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost je takođe juče pooštrila propise za sprečavanje budućih kriza. Agencija je saopštila da će svi nuklearni pogoni ubuduće umesto jednog, morati da imaju dva rezervna generatora za vanredne situacije. Nesreća je isključila iz pogona rezervne generatore u elektrani Fukušima, što je onemogućilo hlađenje nuklearnih reaktora.

XS
SM
MD
LG