Linkovi

Nuklearna voda u okeanu


Teško oštećena nuklearna elektrana Fukušima
Teško oštećena nuklearna elektrana Fukušima

Operateri u japanskoj teško oštećenoj nuklearnoj elektrani počeli su da ispuštaju preko 10 hiljada tona kontaminirane vode u okean kako bi oslobodili prostor u kontejnerima za vodu koja je još radioaktivnija. To je najnovije u nizu nastojanja da se pregrejani nuklearni reaktori stave pod kontrolu.

Glavni sekretar japanskog kabineta, Jukio Edano, najavio je ranije danas taj plan na konferenciji za štampu rekavši da je taj korak „neizbežan“ kako bi se osigurala bezbednost. On je ranije rekao da je koja će biti ispuštena znatno manje radioaktivna od vode koja će biti prebačena u rezervoare, uglavnom iz reaktora broj dva nuklearke Fukušima.

Šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Jukia Amano, danas je na sastanku u Beču rekao da je katastrofa u elektrani Fukušima izazvala globalnu zabrinutost povodom bezbednosti nuklearne energije. Amano je istakao da su strogo poštovanje bezbednosnih standarda i transparentnost ključni za ponovno uspostavljanje poverenja u taj sektor energetike.

Izvršni direktor kompanije Dženeral elektrik (GE), Džefri Imelt, čija je kompanija dizajnirala nuklearku Fukušima, rekao je tokom današnje posete Japanu da hiljadu inženjera iz njegove kompanije i partnerske kompanije Hitači radi na sprečavanju katastrofe.

U moru oko elektrane Fukušima, u kojoj su sistemi za hladjenje u šest reaktora teško oštećeni tokom snažnog zemljotresa i cunamija, funkcioneri su već izmerili nivo radioaktivnosti hiljada puta veći od dozvoljenog. Ekipe za popravku su u subotu identifikovale kao mogući uzrok curenja pukotinu u basenu za skladištenje potrošenog nuklearnog goriva, u reaktoru broj dva. Višestruka nastojanja nisu uspela da zaustave to curenje.

Tokijska elektrodistribucija je u nedelju pokušala da zapuši pukotinu mešavinom piljevine, seckanog novinskog papira i plastičnog polimera koja višestruko uvećava volumen kada se stegne. Medjutim nivo radijacije u okeanu nije smanjen.

Električna kompanija danas je počela da sipa boju u radioaktivnu vodu u nadi da će tako pronaći gde voda curi, a funkcioneri ističu da će ponovo pokušati da prekinu dotok radioaktivne vode u okean kada budu utvrdili odakle ona dolazi.

XS
SM
MD
LG