Linkovi

Strahovanja od radijacije u Japanu


Manami Kon, četvorogodišnja devojčica čeka roditelje i mladju sestru nestale u zemljotresu i cunamiju 11. marta 2011.
Manami Kon, četvorogodišnja devojčica čeka roditelje i mladju sestru nestale u zemljotresu i cunamiju 11. marta 2011.

Vlasti u Japanu navode da nisu u stanju da pokupe možda i hiljadu tela u području do 20 kilometara od oštećene nuklearne elektrane Fukušima, zbog strahovanja od prevelike radijacije.

Novinska agencija Kjodo danas je izvestila da je reč o žrtvama zemljotresa i cunamija od 11. marta i da su posle smrti tela bila izložena visokom stepenu radijacije.

Policijski izvori upozoravaju da bi kremacija posmrtnih ostataka, što je u skladu sa japanskom tradicijom, mogla da oslobodi te radioaktivne čestice u atmosferu.

Do sada je potvrdjeno da je stradalo 11.400 ljudi, a da se više od 16.500 još vodi kao nestalo.

U međuvremenu, francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je svet da uvede zajedničke standarde u domenu nuklearne bezbednosti, kako bi se obezbedilo da se nikada ne ponovi nuklearna kriza kakva sada potresa Japan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa japanskim premijerom Naotom Kanom u Tokiju, Sarkozi je izjavio da razume da za neke zemlje nuklearna energija nema alternativu. Medjutim, on je dodao da je potrebno uspostaviti standarde, kako bi se sprečile buduće nesreće.

"Moramo da ispravimo tu neuskladjenost koja omogućava nepostojanje medjunarodnih normi u pogledu bezbednosti nuklearnog materijala“, rekao je Sarkozi.

Premijer Japana se složio s tim mišljenjem i naveo da će njegova zemlja preispitati svoju upotrebu nuklearne energije.

"Moraćemo da uradimo reviziju načina korišćenja nuklearne energije na osnovu detaljne studije o uzroku ove nesreće“, izjavio je Naoto Kan.

Za to vreme, nivo radijacije nastavlja da raste u okeanu blizu nuklearne elektrane Fukušima, što izaziva bojazan da zagadjena voda neopaženo ulazi u more. Predsednica francuske nuklearne kompanije Areva, An Loveržon, nedavno je doputovala u Japan kako bi pomogla u rešavanju nuklearne krize. Ona kaže da će biti potrebno mnogo vremena da se situacija reši, ali da ceo svet može da izvuče pouke iz nje.

"Prioritet je da se situacija stabilizuje. Zatim ćemo steći iskustvo koje će pomoći postojećim nuklearnim elektranama i onima koje tek treba da se izgrade“, rekla je Loveržon.

Nuklearna elektrana Fukušima ispušta različite vrste radijacije, od kada su joj sistemi za hladjenje onesposobljeni u zemljotresu i cunamiju pre gotovo tri nedelje.

XS
SM
MD
LG