Linkovi

Inspektori ušli u sedište Olimpusa


Inspektori ušli u sedište Olimpusa
Inspektori ušli u sedište Olimpusa

Japanski tužioci naredili su upad u sedište uzdrmane japanske elektronske kompanije Olimpus, u okviru tekuće istrage o obimnom prepravljanju računa.

Nacionalna televizija danas je emitovala snimke inspektora u tamnim odelima kako ulaze u tokijsko sedište te poznate kompanije za proizvodnju kamera i medicinskih instrumenata. Kompanija je potvrdila ulazak inspektora.

Japanski mediji takođe su izvestili da su pretresi sprovedeni i u domovima bivših direktora kompanije, uključujući njenog bivšeg predsednika Cujošija Kikukavu. Kikukava je osumnjičen da je učestvovao u prikrivanju gubitaka kompanije u visini od milijardu i po dolara, počevši od devedesetih godina.

Istraga koju japanski policijski i finansijski inspektori sprovode u toj kompaniji, osnovanoj pre 92 godine, mogla bi da dovede do podizanja krivičnih optužnica protiv njenih najviših funkcionera.

Skandal je izbio u oktorbu, kada je tadašnji generalni direktor Majkl Vudford, otkrio probleme u knjigovodstvu koje je navodno "zakuvao" mali broj najviših funkcionera.

XS
SM
MD
LG