Linkovi

Porast tenzija između Japana i Kine


Ostrva oko kojih se spore Japan i Kina
Ostrva oko kojih se spore Japan i Kina

Kina je najavila nova pravila koja predvidjaju da se svi avioni u zoni iznad spornih ostrva u Istočnom kineskom moru identifikuju i slede komande iz Pekinga.

Japanski premijer Šinzo Abe, nazvao je kinesko proglašenje identifikacione zone za vazdušnu odbranu, koja obuhvata oblast iznad spornih ostrva u Istočnom kineskom moru, opasnim potezom koji bi mogao da dovede do ozbiljnih problema.

Premijer Abe je danas na sednici parlamenta ukazao da ta vazdušna odbrambena zona ne može da se uspostavi. On je dodao da te mere nemaju nikakvu validnost što se Japana tiče i da bi trebalo da budu opozvane.

Kina je, naime, u subotu najavila nova pravila koja predvidjaju da se svi avioni u toj zoni identifikuju i slede komande iz Pekinga. Kina je do sada odbacivala kritike SAD i Japana povodom uvodjenja tih novih pravila.

Kinesko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da je ta kritika neosnovana i neodgovorna. Japan je u subotu uložio zvanični protest, kritikujući Kinu zbog eskalacije bilateralnih tenzija povodom ostrva Senkaku, koje Kina naziva Diaoju.
XS
SM
MD
LG