Linkovi

Ekonomske posledice katastrofe u Japanu


Vrednosti akcija na svetskim berzama padaju nakon zemljotresa i cunamija u Japanu
Vrednosti akcija na svetskim berzama padaju nakon zemljotresa i cunamija u Japanu

Evropske i berze u Aziji zabeležile su nagli pad danas posle upozorenja japanskih funkcionera da se pojavila pojačana radijacija u jednom od reaktora nuklearne elektrane koja je teško oštećena u nedavnom zemljotresu u Japanu.

Investitori se oslabađaju deonica u jeku zabrinutosti zbog ekonomskih posledica katastrofalnog zemljotresa i cunamija, koji je ubrzo posle zemljotresa pogodio japansku obalu u petak.

Nikei, indeks deonica na tokijoskoj berzi, do kraja dana je izgubi deset odsto ukupne vrendosti, čemu je prethodio jučerašnji pad vrednosti deonica od šest odsto. Slična je situacija na honkonškoj berzi, gde su deonice zabeležile prosečan pad od skoro tri odsto. Deonice na evropskim berzama takođe gube vrednost. Na frankfurtskoj berzi je zabeležen pad od oko četiri odsto, na londonskoj više od dva odsto, a pariskoj više o tri odsto. Japanska vlada pokušava da umiri tržišta i poslovne krugove, pa je u finansijska tržišta juče upumpala rekordnih 183 milijarde dolara, a danas još 61 milijardu dolara.

Japan se borio sa spornim privrednim rastom i visokim javnim dugom i pre cunamija i zemljotresa. Ekonomske posledice tih katastrofa su i dalje nepoznate.

Ekonomisti predviđaju da će u Japanu kratkoročno doći do daljeg privrednog usporavnjka zbog nestašice energije, oštećene transportne infrastrukture i drugih problema. Ali, oni smatraju da će potreba za obnovom oštećene infrastrukture, dugoročno gledano, podstaći rast japanske privrede.

Međutim, oslabljena je ekonomska perspektiva nekih od kompanija koje se bave nuklearnom energetikom u Japanu. Deonice američkog privrednog giganta, Dženeral elektrika, koji gradi nuklearne elektrane, pala je za više od šest odsto pre današnjeg otvranja njujorške berze. Vrednost deonica Ekselona, najvećeg američkog vlasnika nuklearnih elektrana, pala je za skoro tri odsto. Dve kompanije koje prodaju luksuznu robu, Tifani i Kouč, zatvorile su nekoliko svojih prodavnica u Japanu.

XS
SM
MD
LG