Linkovi

Prvi komercijalni let Drimlajnera


Drimlajner japanske kompanije Ol Nipon ervejz (ANA), sleteo je danas u Hong Kong u okviru prvog komercijalnog leta
Drimlajner japanske kompanije Ol Nipon ervejz (ANA), sleteo je danas u Hong Kong u okviru prvog komercijalnog leta

Dugo očekivani novi putnički avion Boing 787, nazvan Drimlajner, sleteo je danas u Hong Kong u okviru prvog komercijalnog leta više od tri godine kasnije nego što je trebalo da uđe u redovnu upotrebu.

Putnici na letu od Tokija platili su punu cenu karte.

Nesvakidašnja konstrukcija tog aviona, čiji trup je sagrađen od stakloplastike kako bi bio lakši i trošio manje goriva, doprinela je skupoći projektovanja i višegodišnjem odlaganju redovne proizvodnje. Ali pilot kompanije Ol Nipon ervejz, Masami Tsukamoto, rekao je da se čekanje isplatilo.

Avion ima nekoliko osobina koje bi trebalo da učine let znatno prijatnijim za putnike - veće prozore i prostor za odlaganje ručnog prtljaga, kao i bolju klimatizaciju.

Ali za aviokompanije najvažnija osobina je mala potrošnja goriva, što ovaj avion sa 330 mesta čini upotrebljivim za duge letove, ranije rezervisane za veće avione.

Predsednik Ol Nipon ervejza, Šiničiro Ito, rekao je da Boing 787 predstavlja prekretnicu u avioindustriji. Ito je dodao da će avion biti korišćen na dugim međunarodnim letovima ka Sjedinjenim Državama i Evropi, koji ranije nisu bili mogući.

Kompanija Boing kaže da ima već 800 narudžbi za ovaj tip aviona. Kompanija je danas takođe saopštila da joj je profit u julu, avgustu i decembru porastao za 31 procenat, dostigavši milijardu i sto miliona dolara. Prihodi Boinga će ove godine biti veći od predviđenih, ali će istovremeno biti isporučeno manje aviona tipa 787 i modernizovanih aviona tipa 747.

XS
SM
MD
LG