Linkovi

Susret Ši - Abe


Japanski premijer Šinzo Abe i kineski predsednik Ši Djinping susreli se na marginama samita APEC-a, 10. novembar, 2014.
Japanski premijer Šinzo Abe i kineski predsednik Ši Djinping susreli se na marginama samita APEC-a, 10. novembar, 2014.

Kineski predsednik Ši Djinping i japanski premijer Šinzo Abe su se sastali radi formalnih razgovora po prvi put od kako su dvojica lidera preuzela položaje 2013. odnosno 2012. godine.

Razgovori su održani danas u pekinškom Velikom narodnom holu na marginama samita APEC-a.

Kineska državna novinska agencija Šinhua beleži da je predsednik Ši rekao premijeru Abeu kako se Kina nada da će Japan nastaviti da ide putem mirnog razvoja i usvojiti razboritu vojnu i bezbednosnu politiku.

Abe je ukazao da je njegov sastanak sa kineskim presednikom prvi korak ka poboljšanju odnosa sa Kinom.

Dvojica lidera su se sastali tri dana pošto su se njihove zemlje saglasile da pospeše dijalog, što je potez koji bi mogao da predstavlja pomak u dugo zamrznutim odnosima izmedju druge i treće po veličini ekonomije na svetu.

U zajedničkom saopštenju izdatom u petak dve strane su se složile da „postepeno nastave politički, diplomatski i bezbednosni dijalog „ i „ulože nastojanja da izgrade medjusobno poverenje na političkom planu.“

Kina i Japan su takodje priznali da imaju „različita gledišta“ o teritorijalnom sporu u Istočnom kineskom moru i složili se da „uspostave mehanizam za upravljanje krizom“ kako bi se ublažile tenzije.

XS
SM
MD
LG