Linkovi

Šinzo Abe uskoro u Vašingtonu


Japanski premijer Šinzo Abe
Japanski premijer Šinzo Abe

Japanski premijer Šinzo Abe sledeće nedelje počinje posetu Vašingtonu za koju američki zvaničnici kažu da predstavlja novu fazu u više decenija starom transpacifičkom savezništvu.

Tokom sedamdeset godina od kako su Sjedinjene Države i Japan potpisali mir posle Drugog svetskog rata, te dve zemlje prošle su put od ljutih neprijatelja do jakih trgovinskih partnera i bliskih saveznika. Pretnje od sve većeg uticaja Kine i polaganje prava Pekinga na ostrva koje Japan smatra svojim, načinile su to savezništvo još bližim.

Tokom posete Tokiju u aprilu, predsednik Barak Obama ponudio je Japanu uveravanja da Sjedinjene Države ostaju privržene svojim ugovornim obavezama da će braniti Japan:

“Želim da ponovim da su naše ugovorne obaveze prema japanskoj bezbednosti apsolutne i da tačka 5 bezbednosnog ugovora SAD i Japana pokriva sve teritorije pod administrativnom kontrolom Japana, uključujući ostrva Senkaku.”

Kako bi to i dokazale, Sjedinjene Države pripremaju retku, raskošnu dobrodošlicu koja uključuje ceremoniju u Beloj Kući, zajedničku konferenciju za novinare i državnu večeru. Abe će biti prvi japanski premijer koji će se obratiti zajedničkoj sednici oba doma američkog kongresa. Meredit Miler je analitičarka u Nacionalnom birou za azijska istraživanja:

“Mislim da jedna od stvari koju Sjedinjene Države zaista žele da učine jeste da pošalju snažan signal, ne samo Kini, već ostatku regiona i građanima Japana da mi cenimo savez sa Japanom.”

Rastuća pretnja od Kine, uz smanjenje američkog vojnog prisustva i dugotrajne ekonomske slabosti, kod građana Japana povećavaju potrebu za dodatnim garancijama. Administracija predsednika Obame je isticala pomeranje svog fokusa prema Aziji koje ne bi bilo ograničeno samo na slanje više brodova i trupa u region. Trgovina je važna komponenta tog rebalansa i sada Sjedinjene Države žele da pokažu napredak koji je napravljen ka regionalnom trgovinskom sporazumu.

“Jedno od najvažnijih pitanja tokom sastanka biće status pregovora o trans-pacifičkom partnerstvu i nada da će se podizanjem standarda i ujednačavanjem nivoa, osigurati sporazum koji je u najboljem interesu Sjedinjenih Država i američkog biznisa i američkih radnika ali ali od kojeg će veliku dobrobit imati i japanska ekonomija,” izjavio je p0ortparol Bele Kuće Džoš Ernest.

Japan radi na povećanju svojih odbrambenih snaga i očekuje se da će, tokom posete, biti saopštene nove smernice u toj oblasti, prvi put u poslednjih 18 godina. To je sve deo procesa ažuriranja američko-japanskih odnosa kako bi se suočili sa novom realnošću i novim izazovima u regionu.

XS
SM
MD
LG