Linkovi

Izvori: Tilerson propušta sastanak NATO-a, ide u Rusiju


Državni sekretar Reks Tilerson stiže na Haneda međunarodni aerodrom u Tokiju, na svojoj prvoj stanici azijske turneje, 15. marta 2017. (Toru Hanai/Pool Photo via AP)
Državni sekretar Reks Tilerson stiže na Haneda međunarodni aerodrom u Tokiju, na svojoj prvoj stanici azijske turneje, 15. marta 2017. (Toru Hanai/Pool Photo via AP)

Državni sekretar SAD Reks Tilerson planira da ne ode na sastanak sa ministrima spoljnih poslova NATO zemalja narednog meseca, kako bi ostao u SAD tokom posete predsednika Kine i kako bi kasnije u aprilu otputovao u posetu Moskvi, rekao je zvaničnik SAD, otkrivajući planove koje bi saveznici mogli da vide kao znak davanja prioriteta Moskvi, umesto njima.

Tilerson namerava da propusti ono što je trebalo da bude njegov prvi sastanak 28 saveznica u NATO-u, 5. i 6. aprila u Briselu, kako bi prisustvovao očekivanom dolasku predsednika Kine Ksi Jinpinga u posetu kod predsednika Donalda Trampa u Mar-a-Lago vili u Floridi, reklo je četvoro bivših i sadašnjih zvaničnika SAD.

Propuštanje sastanka NATO i poseta Moksvi nose rizik da nahrane percepciju prema kojoj Tramp možda stavlja dogovore SAD sa velikim silama na prvo mesto, dok ostavlja manje nacije, koje bezbednosno zavise od Vašingtona, da čekaju, reklo je dvoje bivših zvaničnika SAD.

Nekadašnji poslovi sa Rusijom

Tramp je često hvalio ruskog predsednika Vladimira Putina, a Tilerson je radio sa ruskom vladom godinama, kao direktor Ekson mobajl korporacije, i dovodio je u pitanje mudrost uvođenja sankcija Rusiji, pošto bi to moglo da naškodi američkim poslovima.

Portparol Stejt dipartmenta rekao je da je Tilerson trebalo da se sastane u sredu sa ministrima 26 od 27 NATO zemalja - sa svima osim sa Hrvatskom - na skupu koalicje koja radi na porazu militantne grupe Islamska država.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zbog toga je stigao u Vašington u ponedeljak, u trodnevnu posetu koja bi trebalo da obuhvati sastanke sa sekretarom za odbranu Džejmsom Matisom, kao i učešće u sastancima protivnika Islamske države.

Portparolka Stejt dipartmenta rekao je da bi Tilerson ne bi trebalo da ima odvojene sastanke fokusirane na NATO, sa 26 ministara inostranih poslova u Vašingtonu, već da bi se radije sa njima sreo na anti-ISIS razgovorima.
"Nakon tih konsultacija i sastanaka, u aprilu će otputovati na sastanak grupe G-7 u Italiji i nakon toga na sastanke u Rusiju", rekla je portparolka, dodavši da državni podsekretar za političke odnose, Tom Šanon, treba da predstavlja SAD na skupu ministara NATO zemalja.

Pogrešan potez

Predstavnik Eliot Engl, demokrata u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma, kaže da Tilerson pravi grešku kada izbegava briselske razgovore.

"Administracia Donalda Trampa pravi veliku grešku, koja će poljuljati poverenje u Ameriku kod najvažnijih saveznika i rasplamsati zabrinutost da je Administracija suviše intimna u odnosima sa (ruskim predsednikom) Vladimirom Putinom", rekao je Engl u pisanoj izjavi.

"Ja ne mogu da dokučim zašto administracija nastavlja ovakav kurs, osim kao signal promene američke spoljne politike koja vuče našu zemlju podalje od najvažnijih institucija zapadnih demokratija i saveznika Sjedinjenih Država, a bliže autoriratnom režimu u Kremlju", dodao je.

Bivši zvaničnik SAD podržava takvo gledište.

"To hrani stajalište prema kome neko u Trampovoj administraciji flertuje sa Rusijiom", rekao je bivši zvaničnik SAD koji je insistirao na anonimnosti.

"Ne želite imate svoje početne poslove sa najvećim svetskim autokratama. Želite da započnete sa velikim demokratijama, a NATO je bezbednosni instrument transatlantske grupe velikih demokratija", dodao je.

Svaka poseta visokih zvaničnika Trampove administracije Rusima morala bi da bude pažljivo sprovedena nakon što je direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) u ponedeljak na javnom saslušanju potvrdio da FBI istražuje da li je bilo dosluha između ruske vlade i Trampa tokom izborne kampanje 2016. godine.

NATO nazvao "zastarelim"

Tramp je već zabrinuo NATO saveznike odnoseći se prema zapadnoj bezbednosnoj alijansi kao "zastareloj" i vršeći pritisak na druge članice da ispune svoje obaveze i potroše najmanje dva procenta BDP-a na odbranu.

Prošle nedelje, užasnuo je britanske zvaničnike odbacujući medijske izveštaje, koje je snažno demantovala Britanija, da je administracija bivšeg predsednika Baraka Obame prisluškivala njegove telefone tokom trke za Belu kuću 2016. godine, uz pomoć britanske špijunske agencije GCHQ.

Bivši zvaničnik SAD i diplomata NATO-a, govoreći pod uslovom anonimnosti, kažu da je alijansa ponudila promenu datuma održavanja sastanka, da bi Tilerson mogao da prisustvuje tom sastanku, kao i razgovorima sa Si Đaopingom, ali da je Stejt dipartment odbio taj predlog.

Bivši diplomata kaže da je to bilo vitalno za sadašnji ujedinjeni front prema Moskvi. NATO je formiran 1949. godine kako bi služio kao bedem protiv Sovjetskog Saveza.

Neophodno je da se prema izazovima koje je Rusija nametnula, ne samo Sjedinjenim Državama nego i Evropi, nastupa na osnovama udruženog fronta, ukoliko je to uopšte moguće, rekao je diplomata.

XS
SM
MD
LG