Linkovi

Izvestiteljka UN za Rusiju: Smrt Navalnog vrh ledenog brega, Kara-Murza u jako lošem stanju


ARHIVA - Marijana Kacarova, prva specijalna izvestiteljka UN za pitanje ljudskih prava u Rusiji (Foto: VOA)
ARHIVA - Marijana Kacarova, prva specijalna izvestiteljka UN za pitanje ljudskih prava u Rusiji (Foto: VOA)

„U totalnom sam šoku, tako je od petka kada su ruske vlasti objavile da je Navalni umro. Ali, sa druge strane, način na koji su postupali prema njemu u pritvoru ukazivao je da je ovo očekivano“, rekla je specijalna izvestiteljka UN za ljudska prava u Rusiji, Marijana Kacarova. Ona je u intervjuu ruskom servisu Glasa Amerike ponovila poziv Moskvi da sprovede nezavisnu istragu o smrti Alekseja Navalnog, koji je preminuo u ruskoj zatvorskoj koloniji na Arktiku.

Za sada nije poznato od čega je Navalni umro, ali Kacarova kaže da se već dugo zna da je držan u jako lošim uslovima u zatvoru, da mu nije pružana potrebna lekarska nega i da je praktično bio izložen „sporom umiranju“.

„Više puta sam prozivala ruske vlasti zbog uslova u zatvoru u kojima se nalazi Navalni, upozoravala sam ih na količinu mučenja i maltretiranja. Navalnom je bila uskraćena mogućnost da komunicira sa drugim ljudima, bio je dugo zatvoren u ćeliji. Prošlog decembra je iznenada nestao, i tada sam rekla ruskim vlastima da zatvorenici u Rusiji sistemski nestaju, jer je u isto vreme nestao i Aleksej Gorinov - još jedan politički zatvorenik, kritičar ruskih vlasti i rata protiv Ukrajine. Znači, dvojica Alekseja su nestala u zatvoru u decembru. I zbog kampanje ruskih nevladinih organizacija, a ja se nadam da su i moje izjave tome doprinele, ruske vlasti su pronašle dvojicu Alekseja - jednog na Arktičkom krugu u udaljenoj zatvorskoj koloniji, a drugog u zatvorskoj bolnici, jer mu se zdravlje pogoršalo“, priča Kacarova. Ona je inače prva osoba koja obavlja funkciju specijalne izvestiteljke UN za ljudska prava u Rusiji, na koju je postavljena prošle godine. Ipak, ulaz u Rusiju joj nije dozvoljen, niti ruska vlada priznaje njen mandat.

Ruske vlasti odbijaju da predaju telo Navalnog njegovoj porodici, uz obrazloženje da je potrebno vreme da se sprovede istraga o njegovoj smrti. Porodica ruskog opozicionara, kao i Zapad, kao odgovornog za smrt označavaju ruskog predsednika Vladimira Putina, dok Kremlj te optužbe negira.

Ljudmila Navalna traži predaju tela svog sina
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

U petak sam pozvala ruske vlasti, zajedno sa velikom grupom specijalnih izvestitelja UN, da sprovedu nezavisnu istragu o smrti Navalnog, kao i nezavisnu autopsiju kojom bi se utvrdile okolnosti njegove smrti. Umesto da poslušaju naše apele, ruske vlasti su počele da hapse ljude koji su došli da polože cveće za Navalnog u više od 20 gradova Rusije“, kaže specijalna izvestiteljka UN za ljudska prava u Rusiji.

Kacarova naglašava da bi adekvatan odgovor ruskih vlasti posle smrti Navalnog trebalo da bude oslobađanje svih političkih zatvorenika i okočanje arbitrarnih hapšenja.

„Navalni je samo vrh ledenog brega. Stotine aktivista, kritičara je arbitrarno uhapšeno i zatvoreno u Rusiji, mnogima od njih je zdravlje ugrožeo, kao što je Vladimir Kara-Murza. Njegovo zdravlje je užasno, uslovi u kojima boravi su nehumani, takođe mu ne dozvoljavaju da komunicira sa drugim ljudima i nalazi se u zatvorskoj koloniji. On ima polineuropatiju i sa tom dijagnozom, čak i prema ruskom zakonu, ne bi smeo da se nalazi u zatvoru. Vladimir Kara-Murza je osuđen na 25 godina, a lekari u zatvoru kažu da u tom stanju može da živi još godinu, dve. Aleksej Gorinov ima tuberkulozu, često je u zatvorskoj bolnici, ali ne dobija medicinsku negu koja mu je potrebna“.

Izvestiteljka UN zaključuje da je situacija u domenu ljudskih prava u Rusiji „veoma zabrinjavajuća“ i da postoji „mašina represije“ koja obuhvata sve kritičare politike Kremlja. Prema njenim rečima, situacija se pogoršala od početka rata u Ukrajini i sada najgore prolaze oni koji se na bilo koji način usude da iskažu antiratni stav.

XS
SM
MD
LG